eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Close up of businesswomans hands with pen, glasses, and calculator doing some financial calculations
Nyitókép: NoSystem images/Getty Images

Döntött a parlament december első péntekéről

Ezentúl ez a nap a vállalkozóké.

Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kezdeményezésére, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatása mellett október 18-án nyújtott be önálló képviselői indítványt annak érdekében, hogy az Országgyűlés a vállalkozók és vállalkozások közösségépítő és nemzetgazdaságot erősítő tevékenységének elismeréseként minden év december első péntekét a Magyar Vállalkozók Napjává nyilvánítsa.

A határozatot az Országgyűlés 170 igen szavazattal fogadta el, ellenszavazat és tartózkodás nélkül.

A tárca közleménye szerint Fónagy János megköszönte a támogató és egyhangú szavazatokat. Kiemelte, hogy a vállalkozások adják a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét, a vállalkozások biztosítják több millió család egzisztenciáját, ráadásul az elmúlt évtizedben látott példa nélküli fejlődés - az egymillió új munkahely létrehozása, a keresetek háromszorosára növelése, valamint a regisztrált álláskeresők számának történelmi mélypontra szorítása - nélkülük nem valósulhatott volna meg.

Az államtitkár hozzátette, hogy a vállalkozások nem csak békeidőben, hanem a háború és az elhibázott szankciók sújtotta nehéz időkben is megbízható partnernek bizonyultak, hiszen a kormány a célzott támogatásokért cserébe a munkaerő megvédését várta el a szektortól, amit teljesítettek is, így - szemben a Gyurcsány-korszakkal - a válság idején sem kerültek tízezrek az utcára.

Ez megmutatkozott a legkisebb kötelező keresetekről szóló tárgyalások során is, így a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal emelkedhet, ráadásul már 2023 decemberétől. Ez azt jelenti, hogy egy minimálbért vagy bérminimumot kereső dolgozó a Gyurcsány-korszakhoz képest már több mint 3,5-szer akkora fizetést vihet haza.

Fónagy János hangsúlyozta, hogy 2023 az inflációcsökkentés, 2024 pedig a gazdasági növekedés helyreállításának éve. Az infláció csökkenésével párhuzamosan - amely év végére 6-7 százalékra csökkenhet, jövőre pedig 5-6 százalékot érhet el - a kormány egyre inkább a gazdasági növekedés helyreállítását szolgáló intézkedéseket helyezi előtérbe. Az idei 0 százalékos növekedést követően a kormány jövőre újra dinamikus pályára állítja a gazdasági növekedést, így az visszatérhet a korábbi években megszokott 4 százalékos, illetve afeletti növekedési ütemhez. Ebben a munkában, ahogy eddig is, a kormány számít a vállalkozókra, vállalkozásokra, akik fejlődését és beruházásait többek közt a meghosszabbított Széchenyi Kártya Programon és a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramon keresztül támogatja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 9. 05:39
×
×
×
×