eur:
389.49
usd:
363.47
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Panaszt tettek a műanyag palackok miatt az EU-nál

A szervezetek szerint a műanyag semmiképpen nem környezetbarát. A rengeteg ásványvizes palack miatt szánták el magukat közös fellépésre.

Az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) és 13 ország tagszervezetei, köztük a Tudatos Vásárlók Egyesülete panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz és a fogyasztóvédelmi hatóságok hálózatához (CPC), és felszólította őket, hogy indítsanak vizsgálatot több gyártó - többek közt a Coca-Cola HBC, a Danone és a Nestlé Waters/Nestlé - általuk félrevezetőnek tartott olyan kereskedelmi állításaival kapcsolatban, amelyek a termékeik újrahasznosíthatóságára vonatkoznak.

A BEUC által indított szakértői elemzés szerint az ilyen állítások nem felelnek meg a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra vonatkozó uniós szabályoknak.

Mint közleményében a Tudatos Vásárlók Egyesülete írta, az európai átlagfogyasztó

évente mintegy 118 liter palackozott ásványvizet iszik, és ennek 97 százalékát műanyag flakonokba töltik. Az italos palackok ugyanakkor az európai strandok műanyagszennyezésének egyik fő forrásai.

Az italipar olyan újrahasznosíthatósági állításokhoz folyamodik, amelyek kutatásaink szerint túl homályosak, pontatlanok vagy/és nem kellően megalapozottak.

Három fő aggodalomra okot adó állítást találtak a mostani elemzésben, ezzel kapcsolatban az álláspontjukat is közölték:

  1. "100%-ban újrahasznosítható": ez a szervezetek szerint nagyon sok tényezőtől függ, a PET-flakonok újrahasznosítási aránya a becslések szerint az EU-ban mindössze 55 százalék;
  2. "100%-ban újrahasznosított": Ez az állítás tévesen azt sugallja, hogy a teljes palack teljes egészében újrahasznosított anyagokból készült, holott a kupakok az EU-ban nmem készülhetnek abból, a címkék is ritkán ilyen forrásúak, illetve az újrahasznosított palacktesthez is szoktak "új" műanyagot hozzáadni;
  3. Zöld képek használata, amelyek a fenntarthatóságot sugallják. A szervezetek szerint ezek a környezeti semlegesség, a végtelen műanyag körforgás hamis képzetét keltik, és még azt a benyomást is kelthetik, hogy a palackok pozitív hatást gyakorolnának a környezetre.

A jelentés elkészítésben részt vett a Tudatos Vásárlók Egyesülete is, észrevételeivel megkereste a Gazdasági Versenyhivatal Fogyasztóvédelmi Irodáját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×