eur:
389.21
usd:
361.44
bux:
67947.84
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Lázár János építési és közlekedési miniszter sajtótájékoztatót tart az állami beruházások változásáról az Építési és Közlekedési Minisztériumban 2023. július 11-én. Augusztus elsején lép életbe az állami építési beruházások teljes életciklusát szabályozó új törvény, amely az összes, legalább 50 százalékban magyar költségvetési, illetve uniós forrásból finanszírozott beruházásra vonatkozik a jövőben.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Lázár János megvásárolná a GySEV osztrák részét is

Lázár János építési és közlekedési miniszter szerint az osztrák-magyar tulajdonú vasúttársaság modellje már nem működőképes úgy, hogy "mi vagyunk alul balekként".

A magyar állam szeretne nagyobb, sőt akár 100 százalékos tulajdonrészt is a GySEV-ben (Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.), és Lázár János erről is fog tárgyalni kedden az osztrák közlekedési miniszterrel – írja a 24.hu az építési és közlekedési miniszter szavait idézve a parlament Gazdasági Bizottságának meghallgatásáról.

A miniszter úgy véli az osztrák állammal való közös tulajdonosi konstrukcióról, hogy a jelenlegi modell nem működőképes tovább.

Mint a portál írja, a vasúttársaság ügye azért is került elő a meghallgatáson, mert Lázár a múlt héten indoklás nélkül menesztette a cég osztrák vezérigazgató-helyettesét, Hanna Dellemannt. Ausztria szerint az egyoldalú döntés azonban ellentmond a társaság jogi szerződéséinek, ezért jogi eljárást kezdeményeztek.

A GySEV vasúttársaság osztrák-magyar közös tulajdonban van; a lap az Opten céginformációs rendszerre hivatkozva azt írta, hogy a társaságban a magyar államnak van többségi tulajdona.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×