eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
traffic jam in Hamburg
Nyitókép: Canetti/Getty Images

Döbbenetes változás a magyar utakon

Aki régebb óta közlekedik Budapesten, első kézből szerzett tapasztalatokat arról, mennyivel több autó van most az utakon. De mennyivel is? Az adatok szerint bő két évtized alatt hatalmasat nőtt a hazai autóállomány.

A Központi Statisztikai Hivatal adatait elemezve az Autószektor azt írta, hogy 2023. június végén 4 millió 141 ezer 267 darab személyautó volt regisztrálva Magyarországon. Ez a szám önmagában nézve is rengeteg kocsit jelent, ráadásul egy jelentős növekedés eredménye: alig több, mint 20 évvel ezelőtt, 2000-ben még „csak” 2,4 millió személyautó volt idehaza. Vagyis

bő két évtized leforgása alatt 73 százalékkal bővült az autóállomány.

Több mint négymillió személyautó egy 9,6 milliós országban – ez elsőre is soknak tűnik, de még mindig nem annyi, mint más európai országok nagyvárosaiban. Itt 2021-es adatok vannak, amelyek szerint itthon 415 személykocsi jutott ezer emberre, és ezzel sereghajtók voltunk az uniós rangsorban Bulgáriával, Lettországgal és Romániával együtt (nagyjából hasonló számokkal). Az uniós átlag 570 autó ezer főre vetítve, de a lista élén szereplő Lichtensteinben 777, Izlandon 768, Lengyelországban pedig 682 kocsit jut ezer emberre.

Az idei, magyar adatokat nézve az autók számának emelkedése mellett van egy másik aggasztó jelenség: egyre öregebb kocsik futnak az utakon. Az idei év első felében már

15,6 évesek voltak átlagosan a magyar személygépkocsik,

ami csaknem másfél évvel több, mint az öt évvel korábbi átlagos kor.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×