eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A tankerületek által terjesztik az elektromos autókat

1,67 milliárd forint értékben vásárolhatnak 126 elektromos autót és hatvan darab töltőberendezést.

Idén szeptemberben jelent meg kormányhatározat arról, hogy több mint 60 milliárd forintot fog költeni az állam autóbeszerzések támogatására és a töltőhálózat fejlesztésére. Ebből kiderült, hogy lesz egy program a hazai elektromos töltőhálózat bővítésére, illetve egy másik, amely a tisztán elektromos meghajtású járművek gazdasági társaságok – kiemelten car-sharing szolgáltatók, flottaszolgáltatók és taxitársaságok – általi beszerzését támogatja.

Most arról ír a 24.hu, hogy nettó 1 milliárd 676 millió forint értékben szerezhet be a Klebelsberg Központ elektromos gépjárműveket és nem nyilvános használatú töltőberendezéseket. Ebből a pénzből Nissan Leaf és Nissan NV-200-asokat vesznek. A Klebelsberg Központ az ügyben közölte: a tankerületi központok részére összesen 126 járművet terveznek beszerezni a fenntartói feladatok ellátására, a tankerületi vezetők nem személyes használatra kapják a járműveket.

"A beszerzés az energiahatékonyságot segíti, a régebbi típusú, nem gazdaságos, illetve a korábban bérelt gépjárműveket válthatják ki a tankerületek, hogy ezzel is a fenntartási, üzemeltetési költségek csökkenjenek" - fogalmaztak. Ezt a támogatást még az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) kapták, deklaráltan az elektromobilitást segítő céllal, vagyis másra nem lehet felhasználni.

Az ITM jogutódja, az Energiaügyi Minisztérium is válaszolt a lap kérdéseire, így kiderült: épp a tankerületek számával megegyező töltőpontot, azaz összesen 60 darabot építenek ki. Így elvileg minden tankerületnek lenne saját töltőállomása, amit külső használók nem vehetnek igénybe, csak az adott hivatal dolgozói.

A megvenni tervezett 126 gépjárműből (a tárca szerint egyébként 124-ből) 47 darab kisteherautó lenne a napi szintű szállítási, kisebb karbantartási és postázási feladatokhoz.

Az autóvásárlás a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság hatályos keretmegállapodása alapján történik. Mostanáig 41 darab Nissan NV-200 típusú kishaszongépjárművet és 28 darab Nissan Leaf személygépjárművet szállítottak le. „A további ütemezés a nyertes partner, a Gablini Kft. mindenkori kapacitásától függ” - jelezte az Energiaügyi Minisztérium.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×