eur:
389.51
usd:
361.8
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Állást foglalt a minisztérium az iskolai mobilok ügyében

Az iskolák saját hatáskörben léphetnek.

Nem készül betiltani az iskolai mobilozást a Belügyminisztérium - derült ki a tárca Indexnek küldött válaszából.

A lap annak kapcsán kérdezte az oktatást is felügyelő minisztériumot, hogy az UNESCO becslése szerint már minden negyedik ország betiltotta az okostelefonok használatát az iskolában, legutóbb Anglia lépett a kérdésben.A helyi oktatási miniszter bejelentéséről Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is posztolt Facebook-oldalán.

A Belügyminisztérium azt írta,

a mobiltelefon a mindennapi élet szerves része, és ez alól az iskolai környezet sem kivétel.

Hozzátették: léteznek olyan aggályok, amelyek szerint „a mobil elektronikai eszközök negatívan befolyásolhatják a gyermekek társas és szociális viszonyait, vagy káros hatással lehetnek verbális kommunikációjukra”.

„Ezzel szemben olyan kutatások, vélemények is napvilágot láttak, hogy bizonyos »mobiletikett« ismeretével és használatával ugyanezek hasznos, a tanulást segítő, színesítő eszközei lehetnek az oktatásnak” – mutatott rá a BM, amely emlékeztetett: Magyarországon a köznevelési intézmények saját házirendjükben dönthetnek a digitális mobil eszközök tanórai és azon kívüli használatáról.

A hazai iskolák különféle szabályokat alkalmaznak, de egyre több helyen - a szülők beleegyezésével - tanítás előtt begyűjtik a telefonokat, és azokat a tanítás után adják vissza a gyerekeknek.

Bozai Ákos, az Adom Diákmozgalom szóvivője szerint egy olyan egységes szabályozási módszert, amellyel lekövethető, mire használják a tanulók az iskolai wifihálózatot, nem mindegy ugyanis, hogy a PDF-ben letöltött tankönyvet nyitják meg vagy a Messengert.

A teljes tiltást a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke sem szorgalmazná. Horváth Péter lapunknak úgy fogalmazott: „Az eszközök így vagy úgy, de mindenképp bejutnak az intézményekbe, a zéró tolerancia helyett inkább az optimális használatra kellene törekedni.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×