eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: pixabay

Esküvői időpont online: van azért még egy-két akadály

A házasságkötéshez szükséges dokumentumok többségét már elektronikusan is le tudják ellenőrizni, a jegyzőkönyv aláírása azonban továbbra is megköveteli a személyes jelenlétet a párok számára – mondta az InfoRádióban Tóth János, a Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége és a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.

Megtárgyalta az Országgyűlés azt a törvénymódosítási javaslatot, amelynek értelmében a nagykorú magyar állampolgárok a jövőben elektronikusan is bejelenthetik a házassági szándékukat, emiatt tehát nem kell majd többé bemenniük a polgármesteri hivatalba.

Tóth János arról értesítette az InfoRádiót, hogy a sztenderdeknek megfelelően az esküvőre készülő pár jelenlétében mindig készül egy jegyzőkönyv a házasságkötési szándékról. Ehhez a házasodni kívánóknak magukkal kell vinniük a jegyzőhöz a személyi igazolványukat, a lakcímkártyájukat és a születési anyakönyvi kivonatukat.

Ezen dokumentumok egy részét ma már elektronikusan is le lehet ellenőrizni egybehangzó nyilatkozat alapján.

Az az általános jelenség, hogy az érintettek beviszik ezeket a papírokat a polgármesteri hivatalba, ott az illetékesek megtekintik, majd lemásolják.

Természetesen ilyenkor mindig igazolni kell azt is, hogy nincs törvényes akadálya a házasságkötésnek. Fontos tehát, hogy a pár egyik tagjának se szerepeljen a neve másik házassági anyakönyvben mint házasult. Ha pedig korábban válással zárult egy házasság, azt jogerős bírósági döntéssel szükséges bizonyítani. Számtalan példa volt már arra, hogy ezt sokan figyelmen kívül hagyták és nem volt a birtokukban hivatalos végzés a bontóperről. A Jegyzők Országos Szövetségének elnöke közölte: ma már a házasságkötések 20-30 százaléka sokadik egybekelés.

A jegyzők a házasságkötést megelőzően kérhetik még a születés elektronikus anyakönyvezését is, ami a legbiztonságosabb igazolás ebben az esetben.

A mostani változtatás, az elektronikus szándékbejelentés csak a magyar állampolgárokra vonatkozik. A felsorolt törvényi kötelezettségeket nézve úgy tűnhet, hogy tulajdonképpen jelen pillanatban sincs olyan teendő, amihez szükséges lenne a személyes jelenlét a házassági szándék bejelentésekor, de Tóth János felhívta a figyelmet arra, hogy a jegyzőkönyv aláírás nélkül nem hiteles, tehát emiatt mindenképpen be kell menniük a pároknak a polgármesteri hivatalba.

A törvénymódosítási javaslat értelmében a nagykorú magyar állampolgárok már elektronikusan is bejelenthetik majd a házasodási szándékukat. Kérdés, hogy a szakembereknek milyen részletszabályokat kell majd tisztázniuk ezzel kapcsolatban, hogy mindenki számára átlátható, jogszerű és problémamentes legyen a rendszer. Tóth János tájékoztatása szerint

ma már az érintett párok 99 százaléka rendelkezik ügyfélkapuval, melyen keresztül egyszerűen megtörténhet a bejelentés és az adatok bevitele,

így könnyedén leellenőrizhetők a házasulandók dokumentumai. Fontos kitétel azonban, hogy külön-külön kell a személyes adatokat megadni két külön ügyfélkapun keresztül.

A Jegyzők Országos Szövetségének elnöke szerint a törvénytervezetben megfogalmazottak megvalósíthatók, de több kérdést is felvetnek, melyeket a közeljövőben világossá, érthetővé kell tenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×