eur:
389.32
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A seismograph records data.
Nyitókép: Furchin/Getty Images

Megint földrengés volt Szarvasnál

A HUN-REN FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium részletekkel is szolgált.

2023. szeptember 8-án reggel 07:09 perckor 3,1 magnitúdójú földrengés keletkezett Magyarországon, Szarvastól 10 kilométerre - írta honlapján és közösségi oldalán a szervezet.

A rengésről Szarvas, Csabacsűd, Őrménykút településről érkezett kérdőív, a földrengést több településen érezhették.

HUN-REN FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium
HUN-REN FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium

Az elmúlt hetekben az Alföldön több rengés is történt, és egy, a megszokottnál jóval nagyobb is bekövetkezett ugyancsak Szarvas környékén augusztus 19-én délelőtt. Azt is számos városban észlelték. Mint később kiderült, két különböző földrengés történt alig pár percnyi különbséggel.

Augusztus 23-án ismét megmozdult a föld a régióban, aznap délelőtt egy 1,9-os magnitúdójú földrengés pattant ki.

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium korábban közölte: a magyarországi földrengéseket az Adriai-kőzetlemez mozgása okozza. Ennek következtében ugyanis a Kárpáti-öblözetben található két nagyobb szerkezeti egységet, az Alcapát és a Tisza–Dácia-egységeket folyamatosan a stabil európai platformnak préseli, és azokban feszültséget halmoz fel.

Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karának dékánja korábban kifejtette: szerinte nem kizárt, hogy az alföldi földrengéseket emberi tevékenység, mégpedig a szénhidrogén kőzetrepesztéses kitermelése is okozhatta. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karának dékánja a törésvonalak aktivitásának felülvizsgálatát is szorgalmazta. Erről bővebben itt írtunk.

Valóban vannak ember által előidézett földrengések – erősítette meg az InfoRádió által megkérdezett geológus szakértő. Harangi Szabolcs, az ELTE Természettudományi Kar Földrajz- és Földtudományi Intézetének igazgatója szerint azonban valószínűbb, hogy Békésben természetes okokból mozdult meg többször is a talaj.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×