eur:
390.87
usd:
365.26
bux:
68170.59
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
metallic school bell on white rough wall with space for text in concept of education, back to school and study time. 3d render
Nyitókép: AntonioSolano/Getty Images

Számos változás történt szeptember 1-jével, népszerű szolgáltatások és termékek is drágultak

Megemelkedett az azonnali átutalások értékhatára, többet kell fizetni gyorshajtás esetén és van újonnan szankcionált cselekmény is. Díjakat emelt a BKK és a Szerencsejáték Zrt., és számos változást hozott az új tanév is. Van változás a Volánbusznál, a családtámogatások egyik fontos eleménél és egy megyében az ügyeleti ellátásban is.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Magyar Közlönyben 2023. augusztus 30-án szerda éjjel megjelent 406/2023. (VIII. 30.) Kormány rendelet alapján a családtámogatások több ponton is változnak szeptember 1-jétől.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény, a csok változásaként szigorodnak a gyerekvállalási határidők. Ez azt jelenti, hogy egy vállalt gyermeknél 4 év, két vállalt gyereknél 8 év, három vállalt gyereknél 10 év áll rendelkezésre a vállalás teljesítésére. Könnyítés, hogy a pár egyik tagjának halála esetén a vállalást teljesítettnek tekinti az állam, ugyanakkor a visszafizetés feltételei szigorodnak.

Újdonság, hogy már két gyerekre is igénybe lehet venni mostantól a támogatás legfelső, 10 millió forintos kategóriáját, ami abban az esetben is könnyebbséget jelent, hogyha valakik esetleg három gyereket vállaltak korábban és csak kettő született meg a 10 éves határidőn belül, akkor nem kell büntetést fizetniük.

Gyorshajtás és más közlekedési bírságok

Mostantól magasabbak a gyorshajtásért járó büntetési tételek: 390 ezer forintos bírságot kap az az autós, aki egy 50-es táblánál 75 kilométer/órával lépi át a határt, azaz 125 km/óra feletti sebességgel halad. Ez a tétel 15 kilométer/órás átlépés esetén, vagyis 65 km/órás sebességnél 39 ezer forint lesz.

További büntetési tételek:

  • aki biztonsági öv nélkül autózik, lakott területen belül 13 ezer forintos, lakott területen kívül 19 500 forintos, míg autóúton vagy autópályán 26 ezer forintos bírságot kap;
  • azt az autóst, aki az autópálya leállósávjában halad, 130 ezer forintra büntethetik meg;
  • ittas vezetésért 130 ezer forintot kell fizetni (ha nem történik közben bűncselekmény);
  • a haladási irány megsértéséért 65 ezer forintos bírság jár;
  • a behajtási tilalom felrúgása 39 ezer forintos büntetést von maga után.

Büntetik azt is, ha nem megfelelő az egyes járművek műszaki állapota és szeptembertől bírság jár a jogosulatlan úthasználatért is.

Családtámogatás

Ismeretes, hogy már 2023. január 1-jén hatályba lépett a pénzforgalom lebonyolításáról szóló rendelet módosítása, ami tartalmazza az azonnali fizetési ökoszisztéma továbbfejlesztésével (AFR2.0) kapcsolatos kötelezettségeket és határidőket. Ezek közül az egyik határidő, hogy 2023. szeptember 1-től

az azonnali fizetési tranzakciók értékhatára 10 millió forintról 20 millió forintra emelkedik.

Vagyis már 20 millió forintot is utalhatunk másodpercek alatt.

Oktatás

Pénteken 960 ezer tanuló számára kezdődött meg az új tanév, ami a hosszabb téli szünet miatt ezúttal egy héttel tovább, június 21-ig (péntek) tart majd. A tanítási napok száma – a gimnázium, a szakgimnázium és a szakiskola kivételével – valamennyi intézménytípusban 180 nap. A nappali oktatás munkarendje szerint működő szakgimnáziumban 176, gimnáziumban és szakiskolában 177 nap a tanítási napok száma.

  • Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. október 27. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2023. november 6. (hétfő).
  • A téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. december 21. (csütörtök), a szünet utáni első tanítási nap 2024. január 8. (hétfő).
  • A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. március 27. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2024. április 8. (hétfő).

A szakképzési intézmények tanévi rendje nem változott. Szintén újdonság, hogy indul a honvédelmi ismeretek tantárgy oktatása, az új tanévben 120 iskolában indulhat el a tárgy, az előzetes adatok alapján eddig 37 köznevelési és 83 szakképzési intézmény jelezte a részvételi szándékát – emlékeztet a Privatbankar.hu.

Az új tanév a státusztörvény hatálya alatt kezdődött, ez pedig jelentős változásokat hoz az oktatásban is. Ennek alapján a munkáltatónak szeptember 15-ig kell tájékoztatnia a pedagógust a jövő év elején bekövetkező jogviszonyváltozásról, a pedagógus pedig szeptember 29-ig dönthet arról, hogy elfogadja-e azt. Erről bővebben itt írtunk.

Tömegközlekedés

A Budapesti Közlekedési Központ kénytelen változtatni egyes termékek árán a megszokott színvonalú kiszolgálás, illetve a további fejlesztések érdekében – írta még júliusi közleményében a társaság. A vonaljegy 450 forint, a fedélzeti vonaljegy 600 forint, illetve a gyűjtőjegy 4000 forintba kerül szeptember 1-jétől (a korábbi áruk 350, 450 és 3000 forint volt). A bérletek ára nem változott. Részletek itt.

Esztergomban 2023. szeptember 1-jétől a Volánbusz helyi járatain is felhasználhatók az ország- és a Komárom-Esztergom vármegyebérletetek. A tanévkezdéstől az utazók nemcsak a helyközi autóbuszjáratokon, de a helyi buszokon is igénybe vehetik a májustól bevezetett új bérleteket, azaz újabb településen valósul meg a teljes tarifaközösség. A MÁV–Volán-csoport arra kéri utasait, hogy böngésszék az orszagberlet.hu weboldalt, ezáltal felkészültebben vehetik igénybe az új bérleteket a helyközi, illetve szeptembertől az esztergomi helyi közlekedés során is.

Változás az ügyeleti rendszerben

Péntektől Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém vármegyében is az új, egységes rendszerben biztosítják az ügyeleti alapellátást a betegek számára. Az új háziorvosi, alapellátási ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is 1830, aminek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16.00-08.00 között, szombaton és vasárnap, ünnepnapon egész nap hívható.

Lottó

Végül, de nem utolsó sorban egyes szerencsejáték-kedvelőknek is nagyobbra kell nyitniuk a pénztárcájukat: szeptembertől változott az Ötös-, a Hatos-, valamint a Skandináv lottó alapjáték ára, továbbá a Joker alapdíja is. A legnépszerűbb számsorsjátékok alapdíjai egységesen 50 forinttal kerülnek többe. Az új díjszabás minden nyereménykategóriában nagyobb összegű nyereményt is jelenthet a játékosok számára – jelezte korábban a Szerencsejáték Zrt.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×