eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Péntektől változnak a csok szabályai

Szeptember 1-től változnak a gyerekvállalási határidők, és a visszafizetési feltételek is.

A Magyar Közlönyben 2023. augusztus 30-án szerda éjjel megjelent 406/2023. (VIII. 30.) Kormány rendelet alapján a családtámogatások több ponton is változnak szeptembertől.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény, a csok változásaként szigorodnak a gyerekvállalási határidők. Ez azt jelenti, hogy egy vállalt gyermeknél 4 év, két vállalt gyereknél 8 év, három vállalt gyereknél 10 év áll rendelkezésre a vállalás teljesítésére - írja a HVG a Bankmonitor elemzése alapján.

Könnyítés, hogy a pár egyik tagjának halála esetén a vállalást teljesítettnek tekinti az állam, ugyanakkor a visszafizetés feltételei szigorodnak.

Amennyiben a pár vállalt gyermekre vette igénybe a csokot és önként visszafizetik a kapott támogatást a gyermekek megszületése előtt, akkor a támogatás összegén felül még büntetést is kell fizetniük. Ez az emelt 10 millió Ft összegű csok esetében a ptk. szerinti büntetőkamat ötszöröse, de legfeljebb 5 százalék.

Újdonság, hogy már két gyerekre is igénybe lehet venni mostantól a támogatás legfelső, 10 millió forintos kategóriáját, ami abban az esetben is könnyebbséget jelent, hogyha valakik esetleg három gyereket vállaltak korábban és csak kettő született meg a 10 éves határidőn belül, akkor nem kell büntetést fizetniük.

A változtatások nem érintik a csok nagyobb településekről és városokból való kivezetését. 2024-től az eddigi terveknek megfelelően csak a falusi csok lesz elérhető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×