eur:
389.39
usd:
357.51
bux:
73108.55
2024. július 22. hétfő Magdolna
Nyitókép: Forrás: mtu.gov.hu

Már a Dunán hajóznak a Bahart-kompok a Balaton felé

Szerdán elindultak a Bahart katamaránjai és kompjai Kormáromból a Balatonra, szerda este járnak majd Budapestnél.

Ahogy arról ma reggel beszámoltunk, napok óta jelentős mennyiségű vizet engednek le a Balatonból a Sión keresztül, amely így négy év után hajózhatóvá vált. Az Infostart érdeklődött a Bahartnál a menetrendről. A társaság a válaszában azt írta: a Balaton kedvező vízállásának köszönhetően megkezdődött a Bahart új hajóinak szállítása a Dunán.

A konvoj várhatóan este érkezik meg Budapestre, majd hajnalban indul tovább a Sió-csatorna felé.

A rendszerváltás óta nem érkezett új komp és katamarán a Balatonra. A korszerű és kényelmes hajók nemcsak turisztikai szempontból jelentősek, hanem a helyi közlekedésben is fontos szerepet játszanak majd. Segítségükkel a balatoni lakosok is könnyebben közlekedhetnek a két part között. A két új komp a Szántód és a Tihany nevet kapja, a két új katamarán pedig Balaton és Tomaj néven fog forgalomba állni.

A Balatoni Hajózási Zrt. a Magyar Turisztika Ügynökség közreműködésével építtetett két új személyhajója és két kompja a komáromi hajógyárban készült el 2021-ben. Az új hajók vízre bocsátása és üzempróbája a hajógyárban megtörtént és szállításra előkészített állapotban várták, hogy a Balaton vízállása, valamint az időjárás lehetővé tegye a vízi szállítást.

A hajók délelőtt indultak útnak a komáromi hajógyárból a Dunán, Komárom és a Sió torkolata között 272 kilométert tesznek meg. Mivel a hajókat a szállítás miatt részlegesen szét kellett szerelni, a forgalomba állás előtt még több hónapos szerelési munkák várhatók a Balatonra érkezésük után.

A hajozas.hu emlékeztet arra, hogy a Sió-csatorna 120,7 kilométer hosszan kanyarog Siófoktól a Gemenci erdő széléig, ahol vize a Dunába ömlik. Innen tudnak a Bahart-hajók elindulni a Balaton felé.

A hajók egyelőre a Dunán haladnak a cél felé, ahogy írtuk, ma érik el Budapestet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×