eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Mans hands in a business suit makes notes at the table. Businessman busy with professional career and self-interest
Nyitókép: Ivan-balvan/Getty Images

Már mintegy 1500 település támogatja az Országgyűlés békepárti határozatát

Egyetlen olyan baloldali önkormányzatról tudnak, amely elfogadta.

Már 1492 magyarországi település képviselőtestülete döntött az Országgyűlés orosz ukrán háborúval összefüggésben márciusban elfogadott békepárti határozatának támogatásáról - mondta Szita Károly (Fidesz-KDNP), a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, kaposvári polgármester.

A politikus április végén küldte el a parlamenti határozatot minden magyarországi polgármesternek, arra kérve őket, terjesszék a közgyűlés, illetve képviselőtestület elé, tűzzék napirendre és fogadják el, ezzel is erősítve Magyarország békepárti álláspontját.

"Mondjunk határozott nemet a háborúra, szorgalmazzunk mi is a mielőbbi békét, hiszen ez minden magyar település érdeke, csak ezzel garantálható a biztonságos, nyugodt élet, a települések további fejlődése" - hangsúlyozta.

Úgy vélte, az önkormányzatok kiállása azért is fontos, mert a háború következményeit Európa és benne Magyarország is elszenvedi, a helyzetet csak fokozzák "az elhibázott brüsszeli szankciók", ezek következménye a magas infláció és energiaár, a jövőt illető bizonytalanság.

Erre erkölcsi és gazdasági értelemben is csak a béke lehet az egyetlen megoldás

- hangoztatta.

Szita Károly szavai szerint látható ugyanakkor, hogy a baloldal a háború pártján áll, ez alól a baloldali vezetésű önkormányzatok jelentős része sem kivétel. Úgy fogalmazott: a kormánypárti többségű Kaposvár közgyűlésének baloldali képviselői is nemet mondtak a békére, és a háború mellett foglaltak állást.

Számos baloldali önkormányzatnak nem sikerült a pártérdekek fölé kerekedni, üdítő kivétel Salgótarján, ahol elfogadták a támogató határozatot - jegyezte meg.

A politikus reményét fejezte ki, hogy a következő hónapokban még többen utasítják el a háborút és csatlakoznak a békepárti határozathoz.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×