eur:
386.3
usd:
369.05
bux:
0
2023. október 3. kedd Helga
Mans hands in a business suit makes notes at the table. Businessman busy with professional career and self-interest
Nyitókép: Ivan-balvan/Getty Images

Már mintegy 1500 település támogatja az Országgyűlés békepárti határozatát

Egyetlen olyan baloldali önkormányzatról tudnak, amely elfogadta.

Már 1492 magyarországi település képviselőtestülete döntött az Országgyűlés orosz ukrán háborúval összefüggésben márciusban elfogadott békepárti határozatának támogatásáról - mondta Szita Károly (Fidesz-KDNP), a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, kaposvári polgármester.

A politikus április végén küldte el a parlamenti határozatot minden magyarországi polgármesternek, arra kérve őket, terjesszék a közgyűlés, illetve képviselőtestület elé, tűzzék napirendre és fogadják el, ezzel is erősítve Magyarország békepárti álláspontját.

"Mondjunk határozott nemet a háborúra, szorgalmazzunk mi is a mielőbbi békét, hiszen ez minden magyar település érdeke, csak ezzel garantálható a biztonságos, nyugodt élet, a települések további fejlődése" - hangsúlyozta.

Úgy vélte, az önkormányzatok kiállása azért is fontos, mert a háború következményeit Európa és benne Magyarország is elszenvedi, a helyzetet csak fokozzák "az elhibázott brüsszeli szankciók", ezek következménye a magas infláció és energiaár, a jövőt illető bizonytalanság.

Erre erkölcsi és gazdasági értelemben is csak a béke lehet az egyetlen megoldás

- hangoztatta.

Szita Károly szavai szerint látható ugyanakkor, hogy a baloldal a háború pártján áll, ez alól a baloldali vezetésű önkormányzatok jelentős része sem kivétel. Úgy fogalmazott: a kormánypárti többségű Kaposvár közgyűlésének baloldali képviselői is nemet mondtak a békére, és a háború mellett foglaltak állást.

Számos baloldali önkormányzatnak nem sikerült a pártérdekek fölé kerekedni, üdítő kivétel Salgótarján, ahol elfogadták a támogató határozatot - jegyezte meg.

A politikus reményét fejezte ki, hogy a következő hónapokban még többen utasítják el a háborút és csatlakoznak a békepárti határozathoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a MATE Szent István Biztonságpolitikai Központ vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. október 3. 08:07
×
×
×
×