eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
A nagy kapacitású, emeletes motorvonat készülő kocsiszekrénye a Dunakeszi Járműjavító Kft. szerelőcsarnokában 2018. december 17-én. Újabb 8 darab, emeletes KISS (Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug) motorvonat szállításáról írt alá szerződést ezen a napon a MÁV-Start Zrt. és a Stadler Bussnang AG. Az első ütemben rendelt 11 motorvonat várhatóan 2019 végétől szállítja az utasokat a váci és a ceglédi elővárosi vasútvonalakon, a második ütemben gyártott 8 jármű pedig 2021 elejéig állhat forgalomba.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Számok - Tömegek költöznek a városi agglomerációba, figyelmeztet a volt közlekedési államtitkár

A megváltozó lakhatási szokások miatt elengedhetetlen az elővárosi vasútvonalak fejlesztése - érvel posztjában Vitézy Dávid.

A budapesti agglomeráció növekedése megállíthatatlannak tűnik, Érd lakossága 12 százalékkal, 63 ezerről 71 ezerre, Szigetszentmiklósé 17 százalékkal, 35 ezerről 40 ezer fölé, Budakeszié 15 százalékkal, 13-ról 15 ezerre nőtt - írja a Vitézy Dávid.

A volt közlekedésért felelős államtitkár úgy látja, hogy "a külső kerületek elővárosi vasútfejlesztése, a hévek fejlesztése, az agglomerációs buszsávok fejlesztés nem lehetne időszerűbb".

Ezek után sorolja, hogy a kormány mi mindent függesztett fel, ami az ilyen jellegű közlekedésfejlesztést illeti.

  • a Déli Körvasút pesti része,
  • a tervezett új népligeti állomás az Üllői út fölött
  • új vágányok és vasúti hidak építése Ferencvárosban

Szerinte ezek nélkül az elővárosi vonatok, többek közt épp Érd felől ugyanúgy nem járhatnak sűrűbben, mint a tiltakozók által vitatott újbudai szakasz megépülte nélkül.

Nagyon rossz hír lenne, ha az uniós források felfüggesztésével és az újbudai pereskedéssel a pesti szakasz is a halasztható kategóriába kerülne

- fogalmaz.

Ezek után érvel az életminőség romlásával is, majd megállapítja: "akármennyire is nehéz a helyzet az uniós pénzek felfüggesztése vagy a fától az erdőt nem látó vasútellenes szervezkedések miatt, nem szabad feladni a központi régió 100 éves, mára végletesen elavult struktúrájú vasúti és hév-rendszerének fejlesztését.

Mert az egyetlen alternatíva, hogy belefulladunk".

Címlapról ajánljuk
Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 24. 10:51
×
×
×
×