eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Az összegyűlt esővíz elvezetésén dolgoznak a tűzoltók a Könyves Kálmán körút és a Kőbányai út kereszteződése közelében lévő vasúti felüljáró alatt 2023. június 7-én.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Budapest elázott, az ország több pontján tubák jelentek meg - tornádótérkép, fotók

Az egyik fővárosi aluljáróban 70-80 centiméter magasan hömpölygött a víz. Országszerte magasba tornyosuló felhőkből zuhogott az eső. Egyes folyóinkon árhullám indult el.

Budapesten is komoly fennakadásokat okozott szerda este, hogy rövid idő alatt nagy mennyiségű eső esett. A Könyves Kálmán körút és a Kőbányai úti kereszteződésnél 70-80 centiméter magasan hömpölygött a víz az aluljáróban, leállt a villamosforgalom.

A helyszínre vezényelt fővárosi tűzoltók egy autót kitoltak a vízből, a járművek csak északi irányba közlekedhettek.

  • A VII. kerületi Péterfy Sándor utcai kórház területéről egy fa az útra és egy személygépkocsira borult, a tűzoltók láncfűrésszel avatkoztak be.
  • A XIV. kerület több utcájában pincéket öntött el a víz, a Remény utcát pedig egy kidőlt fa torlaszolta el.

Az ország más pontjain is jelentős károkat okoztak az esőzések, a tűzoltók folyamatosan szivattyúzzák a pincékbe, garázsokba, udvarokra befolyt vizet, illetve távolítják el a viharok miatt kidőlt fákat vagy leszakadt ágakat az utakról.

Országszerte magasra tornyosuló felhőkből hullott az eső, a közösségi oldalakra több látványos égi képződmény fotói felkerültek:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Időkép (@idokep) által megosztott bejegyzés

Jászberényben a csatornarendszer és az árkok nem tudták elnyelni az esőt, így sok bejelentés érkezett pincéket elöntő és házakba betörő vízről. Szajolban, a Dankó Pista úton térdig ért a víz az egyik családi ház kazánházában, és az áramszolgáltatás is leállt.

Pilisvörösváron, a Mátyás király utcánál kilépett medréből a patak, egy utat teljesen le kellett zárni. A Somogy megyei Karádon egy családi ház udvarán fél méter magasan állt a víz, az udvaron körbekerítve tartott ötven tyúk elpusztult, mire megérkeztek a tűzoltók.

Különösen Nógrád vármegyében adtak sok munkát a tűzoltóknak a szerda délutáni-esti órák zivatarjai, felhőszakadásai.

A Nógrád vármegyei Szécsénynél kilépett a medréből a Szentlélek-patak, a víz mezőgazdasági területeket öntött el, de lakott területet nem veszélyeztetett. Pásztón "házról házra kellett menniük a tűzoltóknak", hogy kiszivattyúzzák a családi házak pincéit elöntő vizet.

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Kiscsécs polgármestere csónak kimentéséhez kért segítséget, miután a Sajó közepén felakadva találták meg azt a vízi járművet, amelyet elsodort a folyó a gyerekek kimentése után.

A Tolna vármegyei Závodon ismét leszakadt az ég, és folyt a víz, amerre tudott. A szintén tolnai Tevelre a képek tanúsága szerint látványosan érkezett a szerda késő délutáni zivatar, amiből rövid idő alatt 15-18 mm csapadék hullott. A telített talaj nehezen tudta beinni a lezúduló csapadékot - számolt be róla olvasói alapján a MetNet.

Heves vármegyében, Ecsegen kiöntött a Szuha-patak, ezért két méter magasan állt a víz az udvaron a Váralja utca egyik portáján.

Győrben térdig ért a víz a Török Ignác utcai sorházakban, a lakók nem tudtak ki- és beállni autóikkal, Zircen a mentőállomás kért segítséget, mert az árok nem tudta elnyelni az esővizet, így az elöntötte a pincét. Zirc és Bakonyszentlászló között, a Cuha-völgyvben a vihar miatt fa dőlt a vasúti pályára, és eltorlaszolta az utat egy személyvonat előtt. Töltéstaváról és Mosonmagyaróvárról is a vízóraaknát elárasztó, illetve pincébe befolyó víz miatt érkezett riasztás, de Zalaegerszegen, Pakson, Söréden, Tatabányán is szivattyúzni kellett a vizet. A tűzoltóegységek folyamatosan dolgoznak a káresetek felszámolásán - írták.

Szerdán ismét tubák jelentek meg az országban, az Időképhez érkezett bejelentések szerint ezúttal Fejér és Somogy megyében, egészen pontosan a pélpusztai halastavak és Marcali közelében - az ezekről készült fotókból is közzétettek párat ők is és a MetNet Facebook-oldal is:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Időkép (@idokep) által megosztott bejegyzés

Az Időkép összegzése szerint idén már 40 tuba tekergett Magyarországon, és 3 tornádó megjelenését jegyezték fel - a helyszíneket térképre is vitték.

Forrás, képek és további információk: Időkép
Forrás, képek és további információk: Időkép

A felhőszakadások és a villámárvizek nyomán a hazai patakok, folyók áradásnak indultak. Az Időkép a Hydroinfo.hu alapján azt írta, hogy a Zagyván és a Tarnán is elérheti a következő napokban a II. fokú árvízvédelmi készültségi szintet a vízállás, ami nem is csoda, ugyanis a Mátrában rekordmennyiségű eső esett.

Figyelmeztetnek a katasztrófavédők, tűzoltók:

  • Ha a meteorológiai szolgálat felhőszakadás, heves zivatar miatt ad ki riasztást, érdemes a pincéket áramtalanítani, illetve fentebbi emeletekre vinni azokat a tárgyakat, amelyekben a víz kárt tehet.
  • Az úttesten kialakuló villámárvizekbe autóval nem érdemes belehajtani, mert kárt tehetnek a gépkocsiban,
  • a járdán gyalogosan pedig már egy bokáig érő vízzuhatag is ledöntheti az embert a lábáról.

(A nyitóképen: Az összegyűlt esővíz elvezetésén dolgoznak a tűzoltók a Könyves Kálmán körút és a Kőbányai út kereszteződése közelében lévő vasúti felüljáró alatt 2023. június 7-én.)

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×