eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az összegyűlt esővíz elvezetésén dolgoznak a tűzoltók a Könyves Kálmán körút és a Kőbányai út kereszteződése közelében lévő vasúti felüljáró alatt 2023. június 7-én.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Budapest elázott, az ország több pontján tubák jelentek meg - tornádótérkép, fotók

Az egyik fővárosi aluljáróban 70-80 centiméter magasan hömpölygött a víz. Országszerte magasba tornyosuló felhőkből zuhogott az eső. Egyes folyóinkon árhullám indult el.

Budapesten is komoly fennakadásokat okozott szerda este, hogy rövid idő alatt nagy mennyiségű eső esett. A Könyves Kálmán körút és a Kőbányai úti kereszteződésnél 70-80 centiméter magasan hömpölygött a víz az aluljáróban, leállt a villamosforgalom.

A helyszínre vezényelt fővárosi tűzoltók egy autót kitoltak a vízből, a járművek csak északi irányba közlekedhettek.

  • A VII. kerületi Péterfy Sándor utcai kórház területéről egy fa az útra és egy személygépkocsira borult, a tűzoltók láncfűrésszel avatkoztak be.
  • A XIV. kerület több utcájában pincéket öntött el a víz, a Remény utcát pedig egy kidőlt fa torlaszolta el.

Az ország más pontjain is jelentős károkat okoztak az esőzések, a tűzoltók folyamatosan szivattyúzzák a pincékbe, garázsokba, udvarokra befolyt vizet, illetve távolítják el a viharok miatt kidőlt fákat vagy leszakadt ágakat az utakról.

Országszerte magasra tornyosuló felhőkből hullott az eső, a közösségi oldalakra több látványos égi képződmény fotói felkerültek:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Időkép (@idokep) által megosztott bejegyzés

Jászberényben a csatornarendszer és az árkok nem tudták elnyelni az esőt, így sok bejelentés érkezett pincéket elöntő és házakba betörő vízről. Szajolban, a Dankó Pista úton térdig ért a víz az egyik családi ház kazánházában, és az áramszolgáltatás is leállt.

Pilisvörösváron, a Mátyás király utcánál kilépett medréből a patak, egy utat teljesen le kellett zárni. A Somogy megyei Karádon egy családi ház udvarán fél méter magasan állt a víz, az udvaron körbekerítve tartott ötven tyúk elpusztult, mire megérkeztek a tűzoltók.

Különösen Nógrád vármegyében adtak sok munkát a tűzoltóknak a szerda délutáni-esti órák zivatarjai, felhőszakadásai.

A Nógrád vármegyei Szécsénynél kilépett a medréből a Szentlélek-patak, a víz mezőgazdasági területeket öntött el, de lakott területet nem veszélyeztetett. Pásztón "házról házra kellett menniük a tűzoltóknak", hogy kiszivattyúzzák a családi házak pincéit elöntő vizet.

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Kiscsécs polgármestere csónak kimentéséhez kért segítséget, miután a Sajó közepén felakadva találták meg azt a vízi járművet, amelyet elsodort a folyó a gyerekek kimentése után.

A Tolna vármegyei Závodon ismét leszakadt az ég, és folyt a víz, amerre tudott. A szintén tolnai Tevelre a képek tanúsága szerint látványosan érkezett a szerda késő délutáni zivatar, amiből rövid idő alatt 15-18 mm csapadék hullott. A telített talaj nehezen tudta beinni a lezúduló csapadékot - számolt be róla olvasói alapján a MetNet.

Heves vármegyében, Ecsegen kiöntött a Szuha-patak, ezért két méter magasan állt a víz az udvaron a Váralja utca egyik portáján.

Győrben térdig ért a víz a Török Ignác utcai sorházakban, a lakók nem tudtak ki- és beállni autóikkal, Zircen a mentőállomás kért segítséget, mert az árok nem tudta elnyelni az esővizet, így az elöntötte a pincét. Zirc és Bakonyszentlászló között, a Cuha-völgyvben a vihar miatt fa dőlt a vasúti pályára, és eltorlaszolta az utat egy személyvonat előtt. Töltéstaváról és Mosonmagyaróvárról is a vízóraaknát elárasztó, illetve pincébe befolyó víz miatt érkezett riasztás, de Zalaegerszegen, Pakson, Söréden, Tatabányán is szivattyúzni kellett a vizet. A tűzoltóegységek folyamatosan dolgoznak a káresetek felszámolásán - írták.

Szerdán ismét tubák jelentek meg az országban, az Időképhez érkezett bejelentések szerint ezúttal Fejér és Somogy megyében, egészen pontosan a pélpusztai halastavak és Marcali közelében - az ezekről készült fotókból is közzétettek párat ők is és a MetNet Facebook-oldal is:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Időkép (@idokep) által megosztott bejegyzés

Az Időkép összegzése szerint idén már 40 tuba tekergett Magyarországon, és 3 tornádó megjelenését jegyezték fel - a helyszíneket térképre is vitték.

Forrás, képek és további információk: Időkép
Forrás, képek és további információk: Időkép

A felhőszakadások és a villámárvizek nyomán a hazai patakok, folyók áradásnak indultak. Az Időkép a Hydroinfo.hu alapján azt írta, hogy a Zagyván és a Tarnán is elérheti a következő napokban a II. fokú árvízvédelmi készültségi szintet a vízállás, ami nem is csoda, ugyanis a Mátrában rekordmennyiségű eső esett.

Figyelmeztetnek a katasztrófavédők, tűzoltók:

  • Ha a meteorológiai szolgálat felhőszakadás, heves zivatar miatt ad ki riasztást, érdemes a pincéket áramtalanítani, illetve fentebbi emeletekre vinni azokat a tárgyakat, amelyekben a víz kárt tehet.
  • Az úttesten kialakuló villámárvizekbe autóval nem érdemes belehajtani, mert kárt tehetnek a gépkocsiban,
  • a járdán gyalogosan pedig már egy bokáig érő vízzuhatag is ledöntheti az embert a lábáról.

(A nyitóképen: Az összegyűlt esővíz elvezetésén dolgoznak a tűzoltók a Könyves Kálmán körút és a Kőbányai út kereszteződése közelében lévő vasúti felüljáró alatt 2023. június 7-én.)

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×