eur:
391.05
usd:
367.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Egyeztet a parlamenti pártokkal a pedagóguséletpálya-törvényről a belügyminiszter - a nap hírei

Átadta a 2024-es költségvetés tervezetét a Költségvetési Tanácsnak a kormány. Egyeztetésre hívta a parlamenti pártokat jövő hétre az új pedagóguséletpálya-törvényről a belügyminiszter. A következő napokban is árhullámokra kell számítani több magyarországi folyószakaszon.

Átadta a 2024-es költségvetés tervezetét a Költségvetési Tanácsnak a kormány. A testületnek 10 napja van a véleményezésre, ami után a kormány. május 30-án nyújtja be a büdzsét az Országgyűlésnek. A Pénzügyminisztérium jövőre 4 százalék körüli növekedésre, és 6 százalékos inflációra számít. Marad a rezsivédelem átlagfogyasztásig, és a családtámogatási rendszer, lesz nyugdíjemelés és 13. havi nyugdíj. A honvédelemre fordított források a költségvetésben elérik a GDP 2 százalékát. A jövő évi költségvetés tervezete szerint a költségvetési hiányt 2,9 százalékra csökkentik, míg az államadósságot várhatóan a GDP 66,7 százalékára mérsékelik.

Továbbra is kiemelten fontosnak tartja az együttműködést az egyszámjegyű infláció és a gazdasági növekedés eléréséhez a pénzügyminiszter és a jegybank elnöke. Varga Mihály és Matolcsy György újabb megbeszélése után kiadott közlemény szerint egyetértettek abban, hogy a költségvetési hiány és az államadósság csökkentésével a magyar gazdaság jövőre visszatérhet a magas ütemű növekedési pályára. A kabinet és a jegybank közös célja az is, hogy mérsékelje a kamatokat, a gazdaságot pedig megvédje a recessziótól.

A kormány a korábbi ígéreteknek megfelelően 2024-ben kivezeti a bankokat érintő extraprofit adót - mondta a pénzügyminiszter a Magyar Bankszövetség ülésén. Varga Mihály kiemelte: a kormány továbbra is átmeneti megoldásként tekint a tavaly bevezetett extraprofit-adóra.

Jelasity Radován, a bankszövetség elnöke azt mondta: több piacra, nagyobb kiszámíthatóságra, és az extra terhek mielőbbi kivezetésére van szükség. Idén minimális növekedés lehet, a recesszió elkerülésén dolgoznak.

Egyeztetésre hívta a parlamenti pártokat jövő szerdára az új pedagóguséletpálya-törvényről a belügyminiszter. A minisztérium közleménye egyebek mellet úgy fogalmaz, hogy bíznak benne, hogy a baloldali pártok hajlandóak a higgadt, konstruktív párbeszédre annak érdekében, hogy javuljon a gyermekek oktatásának színvonala és megtörténjen a pedagógusok béremelése. A Demokratikus Koalíció közleményben tudatta, hogy csak akkor megy el az egyeztetésre, ha az ellenzéki pártok mellett a pedagógus- és diákszervezeteket is meghívja a minisztérium.

Újabb tüntetés volt Budapesten, a résztvevők státusztörvény visszavonását és egyeztetést követelték a kormánytól. Az Egységes Diákfront szervezésében a Parlamenttől az oktogonhoz vonultak a tiltakozók. A vonulás elején diákok egy „7 igenes molinót” vittek, illetve „Tanár nélkül nincs jövő” és egy „Szabad oktatást” molinó is van egymás mellett. A megmozdulás végén bejelentették, hogy a következő megmozdulást május 30-án tartják, június elsejére pedig a Tanítanék Mozgalom és a noÁr mozgalom közös tüntetést szervez. A tüntetés hivatalos vége után sokan indultak el kormányellenes jelszavakat skandálva a Lendvai utcába, ahol rendőrsorfal állta útjukat.

Megjelent a kormányhatározat arról, hogy 5,3 milliárd forint plusz rezsiár-kompenzációt kapnak a szociális és gyermekvédelmi intézmények. A mostani döntéssel civil fenntartású intézmények, valamint a családok átmeneti otthonai kapnak rezsiár-kompenzációt.

A következő napokban is árhullámokra kell számítani több magyarországi folyószakaszon, de kritikus helyzet sehol nem valószínű– közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella az InfoRádiónak elmondta: a Dunán Nagybajcsnál elsőfokú a készültségi szint, míg Budapestnél a folyó várhatóan vasárnap hajnalban tetőzik az alsó rakpart szintje alatt bő 1 méterrel, csaknem 550 centiméteres vízállással. Hozzátette: a Rába folyón Körmendnél a másodfokot, a Murán pedig a harmadfokot is elérheti az árhullám. A Sajón is jelentősen emelkedik a vízszint, a Zagyván és a Tarnán pedig másodfokot meghaladó vízállás is előfordulhat.

Történelmi esély előtt áll a Magyar Honvédség, hogy megújulva egy ütőképes, elszánt haderővé válhasson - mondta a honvédelmi miniszter a honvédelem napja alkalmából tartott központi ünnepségen. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Bálnában rendezett eseményen kiemelte: most minden adott ehhez, a politika elkötelezett a magyar haderő megújítása mellett, az ukrajnai háború jelentette gazdasági nehézségek ellenére a honvédelem győztese a költségvetésnek.

Támogatásukról biztosították Ukrajnát a G7-ek vezetői. A világ iparilag legfejlettebb 7 államát tömörítő csoport hirosimai ülésén résztvevő, az Európai Bizottságot vezető Ursula von der Leyen kiemelte: Ukrajnának addig kell biztosítani a katonai és pénzügyi támogatást, ameddig szükséges. A G7-ek bejelentették az Oroszországgal szembeni büntető intézkedések további szigorítását is. A csúcstalálkozó témája Kína növekvő befolyása és katonai erőfitogtatása is. Ezzel párhuzamosan Hszi Csin-ping kínai elnök a közép-ázsiai országok vezetőivel találkozik.

Globális klímatüntetéseket szervez szeptember 15-én a Fridays for Future. A német éghajlatvédelmi csoport osztrák ága élesen bírálta az osztrák kancellárt, aki szerintük ambiciózus klímacélokat tűzött ki, ám évente milliárdokat költ éghajlatot károsító támogatásokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×