eur:
388.89
usd:
361.81
bux:
68603.16
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Tuba Zoltán/Karácsony Gergely/Facebook

"Karácsony Gergely nem buzdíthat senkit törvénytelenségre" – kormányreakció

Ismert, a budapesti főpolgármester szerdán bejelentette, a szolidaritási adóból 25 milliárd forintot egyszerűen nem fizet be az államkasszába, mert törvénytelennek tartja annak kivetését. A KTK azt tudakolja, hová tűnt a Tarlós István alatt megtakarított pénz.

A Fidesz után a kormány is reagált - a Kormányzati Tájékoztatási Központ útján - Karácsony Gergely budapesti főpolgármester azon szerdai bejelentéseire, melyek szerint elfogyott a főváros pénze, a városnak járó központi források "visszaszerzéséért" pedig beperli az államot, a szolidaritási adót pedig nem fizeti be Budapest a közkasszába, a megfogalmazás szerint "felfüggeszti a kormány finanszírozását", a Tarlós István főpolgármestersége idején kötelező juss (5 milliárd forint) mára 58 milliárdra emelkedett, ebből 25 milliárd beszerzését tartja törvénytelennek Karácsony Gergely.

Az Atv.hu-hoz érkezett nyilatkozat szerint "elfogadhatatlan, hogy valaki nem tartja be a törvényeket, a főváros nem buzdíthat senkit törvénysértésre".

A KTK hozzátette, 2019-ben a jelenlegi városvezetés 214 milliárd forintnyi megtakarítást örökölt az előző ciklusból, de "a felelőtlen gazdálkodás eredményeként ezt mára 25,5 milliárd forintra csökkentették".

"A baloldali városvezetés annak ellenére élte fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak” - írták, hozzátéve, három és fél év alatt a csőd szélére juttatta a fővárost Karácsony Gergely.

A szolidaritási hozzájárulás lényege a KTK szerint, hogy a gazdagabb települések ebben a formában járulnak hozzá a szegényebbek működéséhez, vagyis a városvezető "a szegényebb településekkel áll vitában".

Karácsony Gergely csütörtökön 18 órától az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×