eur:
389.69
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Person taking aim with rifle, shallow depth of field, slight grain due to low light.
Nyitókép: Eddisonphotos/Getty Images

Megölték az Iszlám Állam európai merényletek megszervezéséért felelős parancsnokát

Az amerikai erők végeztek a terrorszervezet egyik magas rangú parancsnokával Szíria északnyugati részén - jelentette be a az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító Középső Parancsnokság (Centcom).

A tájékoztatás szerint Hálid Ájid Ahmed al-Dzsabúri egy hétfői dróncsapásban vesztette életét, az akciónak nem voltak civil áldozatai.

Dzsabúri volt a terrorszervezeten belül az európai merényletek megszervezéséért felelős parancsnok - áll a közleményben, melyben hozzáteszik, hogy a parancsnok halála vélhetően egy időre megbénítja a külföldi merényletekkel foglalkozó csoportot.

Michael Erik Kurilla, a Centcom vezetője mindazonáltal figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam továbbra is veszélyt jelent, nemcsak Szíriára, hanem a térségen túlra is.

"Noha a szervezet meggyengült, még mindig képes merényleteket végrehajtani a Közel-Keleten, és nem hagy fel azon próbálkozásaival sem, hogy a régión túlra is kiterjessze tevékenységét"

- szögezte le a tábornok.

Az ENSZ márciusban szintén arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam még mindig fenyegetést jelent a térség országaira. A világszervezet becslései szerint a dzsihadistáknak mintegy 5-7000 tagja és szimpatizánsa lehet Irakban és Szíriában, ezeknek körülbelül a fele a szervezet harcosa.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet úgy tudja, Dzsabúri tíz napja érkezett a lázadók irányította Idlíb tartományba, ahol a háza közelében végeztek vele.

Az Iszlám Állam 2014 nyarán hatalmas területeket vont ellenőrzése alá Szíriában és a szomszédos Irakban. A terroristák többévnyi vérontást követően a Washington vezette nemzetközi koalíciónak köszönhetően 2019 márciusában katonai vereséget szenvedtek Szíriában is. A szélsőségesek Szíria sivatagos, nehezen megközelíthető és gyéren lakott részébe szorultak vissza, ahonnan kiindulva gerillahadviselést folytatnak, valamint merényleteket követnek el.

Az amerikai erők az utóbbi években folytatták támadásaikat az al-Kaida és az Iszlám Állam dzsihadistái és rejtekhelyei ellen Szíria északnyugati részén.

A légicsapások az al-Kaida terrorszervezetből kinőtt Hurász ad-Dín (A vallás őrzői) nevű csoport több tagjával is végeztek Idlíbben.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×