eur:
371.16
usd:
344.65
bux:
47146.63
2023. június 2. péntek Anita, Kármen
Nyitókép: Image Source/Getty Images

Pusztító hatású baktérium bukkant fel három vármegyében is

A növényekre van káros hatással.

Három vármegyében - Hajdú-Biharban, Jász-Nagykun-Szolnokban és Zalában - igazolták a pusztító növénykórokozó Ralstonia pseudosolanacearum baktérium jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai 2022 szeptemberében vett mintákban - közölte a szervezet a honlapján.

A baktérium "zárlati károsítónak" minősül, jelenléte jelentős gazdasági károkkal járhat, mivel a terjedése csak a megfelelő növényegészségügyi intézkedésekkel biztosítható, kémiai ellenszere ugyanis egyelőre nincs.

A Nébih szerint

a burgonya, a paradicsom, a tojásgyümölcs, a rózsa mellett dísznövények is gazdanövények lehetnek.

A baktérium terjedésének elsődleges kiindulópontja a fertőzött szaporítóanyag, de képes a felszíni eredetű öntözővíz révén is terjedni a baktériumfaj, amelynek forrása a kesernyés csucsor (Solanum dulcamara). A növénykórokozó baktérium fertőzőképességét tartósan megőrzi, és akár munkagépekkel való érintkezése is eredményezhet további fertőzéseket.

A Nébih arra figyelmeztetett, hogy a fertőzés teljes mértékű terméskiesést is okozhat, és a fertőzött területen akár évekre szüneteltetni kell a gazdanövények termesztését.

A vegyszeres védekezés hiányában a Nébih preventív növényegészségügyi intézkedések alkalmazását javasolja a gazdáknak, hogy

csak laboratórium által bevizsgált, egészséges szaporítóanyagokat használjanak, és fertőtlenítsék a munkaeszközöket.

Az ugaroltatás, illetve a kalászosok vagy egyéb fűfélék termesztése vetésváltásban is javasolt, ahogyan az árvakelések irtása is.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×