eur:
388.9
usd:
363.08
bux:
68275.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Ferenc pápa heti általános audienciájára érkezik a Vatikán VI. Pál pápa termében 2022. augusztus 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami

Friss program - Ferenc pápa egyértelműen országlátogatásra érkezik

Ferenc pápa magyarországi látogatásának csúcspontja az április 30-i, vasárnapi szentmise lesz a budapesti Kossuth téren.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tavaszi rendes tanácskozása után számolt be a Szentatya húsvéti, április 28-30. közötti látogatásával kapcsolatos feladataikról és a pápa programjáról. Emlékeztetnek: a pápa apostoli útja nagyon fontos esemény nemcsak a katolikusoknak, hanem minden magyarnak határon innen és túl. Magyarország az egyetlen ország Olaszországon kívül, amelyet Ferenc pápa kétszer is meglátogat.

Ferenc pápa korára tekintettel a találkozásokra budapesti helyszíneken kerül sor, azonban országlátogatásról van szó, így Tóth Tamás, az MKPK titkára, általános koordinátor és az apostoli utat előkészítő stáb munkáját az egyes megyéspüspökök által kinevezett egyházmegyei koordinátorok is segítik - olvasható a közleményben.

Április 28., péntek

Délelőtti érkezése után a pápa államfői minőségében a Sándor-palotában először a köztársasági elnökkel, majd a miniszterelnökkel találkozik.

17 órakor a Szentatya a budapesti Szent István-bazilikában a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik. A bazilikába csak belépővel lehet majd belépni, a részvételt az egyházmegyék és szerzetes közösségek koordinálják majd. A bazilika előtti téren a találkozót a tervek szerint kivetítőn is követni lehet majd.

Április 29., szombat

A pápa magánlátogatást tesz az 1982-ben Fehér Anna nővér által alapított Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonában, amely mára már országos hatókörben látja el a halmozott fogyatékossággal élő, valamint az állami gondoskodásban élő látássérült gyermekeket, tanulókat.

Ezt követően a Budapesten, a Rózsák terén található Szent Erzsébet-templomban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által fenntartott, illetve katolikus karitatív és szociális szervezeteink szervezésében szegényekkel és menekültekkel találkozik.

Délután egy ifjúsági találkozóra kerül sor a Papp László Sportarénában, amelynek csúcspontja a Szentatya látogatása lesz 16:30-kor. A találkozón ezúttal főként katolikus középiskolások, valamint egyetemisták képviselői vesznek részt, akiknek jelentkezését és részvételét az egyházmegyék koordinálják majd.

Este a pápa az Apostoli Nunciatúra épületében a Jézus Társasága tagjaival, azaz jezsuita szerzetesekkel találkozik.

Április 30., vasárnap

A Szentatya látogatásának csúcspontja a 9:30-kor kezdődő vasárnapi szentmise, amelyen bárki részt vehet. A helyszínül szolgáló Kossuth téren már zajlik a szektorok kialakítása. A szentmisébe való bekapcsolódást a tervek szerint a téren és környékén elhelyezett kivetítők is segítik majd.

Délután, elutazása előtt a pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre látogat. Az intézmény a Hittudományi Kar révén majd 400 éves múltra tekint vissza, azonban jelenlegi formájában ebben az akadémiai évben ünnepli alapításának 30. évfordulóját. Magyarország egyetlen szentszéki alapítású katolikus egyeteme. A Szentatya az Információs Technológiai és Bionikai Kar épületében az évforduló alkalmából az Egyetem képviselőivel találkozik. Jelen lesznek az egri és a szegedi katolikus fenntartású egyetemek vezetői és a katolikus főiskolák rektorai is.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×