eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nem tartja indokoltnak Karácsony Gergely kérését Varga Mihály - a nap hírei

Nem tartja indokoltnak a szolidaritási adó átütemezésére vonatkozó főpolgármesteri kérést a pénzügyminiszter. A bizonytalan külső környezet ellenére jó eredménnyel zárt tavaly a Mol. Az ukrajnai háború elhúzódására számít a német kancellár és a francia elnök.

Nem tartja indokoltnak a szolidaritási adó átütemezésére vonatkozó főpolgármesteri kérést a pénzügyminiszter. Varga Mihály közösségi oldalán reagált Karácsony Gergely levelére. A tárcavezető arra hívja fel a figyelmet, hogy a fizetés 2024-re halasztását a jogszabályok nem teszik lehetővé, emellett úgy vélte: a fővárosnak kiemelkedő bevételi lehetőségei vannak, ezért a szegényebb településeket is képes támogatni a szolidaritási hozzájáruláson keresztül.

Újabb hat évig maradhat a TAO. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Facebookon jelentette be, hogy az Európai Bizottság határozata értelmében 2029 júniusáig folytatódhat a látvány-csapatsport támogatási adóprogram. A TAO-rendszer érvényességi ideje 2023. június 30-án lejárna, ennek meghosszabbítását kérte a kormány Brüsszeltől, amely megadta a jóváhagyást.

Öt százalékkal, de legalább 53 ezer forinttal emelkedik január elsejétől a MÁV-Volán csoportnál dolgozók alapbére - közölte a Vasutasok Szakszervezete. Lázár János miniszter részvételével egyeztettek ma, így született meg a megállapodás. Meleg János a szakszervezet elnöke közölte: ötödével, 120 ezer forintra emelkedik az egyösszegű SZÉP-kártya juttatás.

Továbbra sem kaptak érdemi választ a kormánytól a szakképzési dolgozók ügyében a pedagógus szakszervezetek. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője az InfoRádiónak elmondta: már hétfőn benyújtják a keresetet a még elégséges szolgáltatásról, hogy március 16-án határozatlan idejű sztrájkot tudjanak kezdeni.

Csaknem 70 milliárd forintos beruházást jelentett be a Bosch Magyarországon. 2024 végéig logisztikai központot hoznak létre, illetve bővítik a kéziszerszám- és akkumulátorgyártást Miskolcon. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a német tulajdonosi hátterű cég, itthon mintegy 20 ezer embernek ad munkát. A projekthez az állam 10 milliárd forint támogatást ad. A mostani bejelentés egy csaknem 100 ezer négyzetméteres raktárközpont kialakításáról szól.

A bizonytalan külső környezet ellenére jó eredménnyel zárt tavaly a Mol. A csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye csaknem 1.774 milliárd forint volt tavaly az előző évi 1.072 milliárd forint után. Hernádi Zsolt, a vállalat elnök-vezérigazgatója azt mondta: az ukrán háború és annak az ellátásbiztonságra gyakorolt hatása, valamint a szabályozási környezet és a kiszámíthatatlan makrokörülmények példátlan kihívások elé állították a Mol-t.

Több mint 400 milliárd forint értékű korszerűsítést és kapacitásbővítést tervez a Mavir a következő négy évben. A magyarországi villamosenergia-rendszerben jelenleg 4 ezer megawattnyi ipari és háztartási napenergia-kapacitás üzemel, ami további 5000 MW-nyi kapacitással bővülhet 2027-ig. A napelemes termelőkapacitásokkal így az eredetileg 2030-ra tervezett célt már 2025-ig eléri Magyarország.

Az ukrajnai háború elhúzódására számít a német kancellár és a francia elnök. A Müncheni Biztonsági Konferencián Emmanuel Macron elnök úgy vélte: nem jött el a párbeszéd ideje, egyelőre arra kell törekedni, hogy Ukrajna képessé váljék a saját feltételeinek megfelelő körülményeket teremteni a békekötéshez. Olaf Scholz kancellár is azt hangoztatta, hogy folytatni kell Ukrajna támogatását fegyverekkel, méghozzá amíg csak szükséges.

Az oroszok által ostromolt kelet-ukrajnai Bahmut azonnali elhagyására szólították fel a polgári lakosságot az ukrán hatóságok. Számítások szerint még 6 ezer civil lehet a városban. Jelenleg heves harcok folynak Bahmut ellenőrzéséért. Az orosz erőknek sikerült elvágniuk 3 utat abból a 4-ből, amelyen át erősítés és lőszerutánpótlás érkezik a Donyeck megyei város ukrán védői számára. Az ukrán fegyveres erők tartalékosokat vezényeltek a térségbe.

Bulgária egy évvel, 2025 elejére halasztotta el az euró bevezetésének határidejét. A pénzügyminiszter azt mondta: Bulgária lemaradásban van a szükséges törvényi előfeltételek megteremtésében. Az ország eredetileg 2024 elejére tervezett euróövezeti belépését két nagy nemzetközi hitelminősítő intézet is kétségbe vonta a magas inflációs rátára hivatkozva.

Augusztus közepén Bulgária is kilép a Nemzetközi Beruházási Bank részvényesei közül. Szlovákia és Csehország már távozott a banktól, és június 9-én Románia teszi ugyan ezt. A Nemzetközi Beruházási Bank legnagyobb tulajdonosa Oroszország 45,4 százalékkal, majd Magyarország 25,2 százalékkal.

Elkezdődött a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál. Összesen 18 film versenyez az Arany és Ezüst Medve díjakért. 15 alkotásnak ez lesz a világpremierje. A fesztivál díszvendége az orosz támadás ellen védekező Ukrajna elnöke. A nyitó rendezvényre videókapcsolattal bejelentkező Volodomir Zelenszkij azt mondta: a kultúra, a művészet és a mozi nem lehet semleges, ha a terror és a totális háború politikájával szembesül. Volodomir Zelenszkij a Berlinale egyik versenyen kívül vetített filmjének főszereplője. Sean Penn Oscar-díjas amerikai színész-rendező és Aaron Kaufmann Szuperhatalom című dokumentumfilmje közvetlenül az Ukrajna elleni orosz támadás előtt és a háború első napjaiban készült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×