eur:
393.79
usd:
367.73
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Kárpátaljai menekültek az esztergomi Boldog Ceferino Intézetben 2022. március 3-án. A plébániához tartozó közösségi épületben a Katolikus Karitász munkatársai látják el az orosz-ukrán háború elől menekülőket.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Választ kapott az ellenzéki politikus a magyar kormánytól Ukrajna ügyében

Ujhelyi István EP-képviselő kért adatokat arról, hogy pontosan milyen egészségügyi eszközöket juttatott a magyar állam segélyszállítmányként Ukrajnának. Az ellenzéki politikus szerint a kormány által küldött támogatás sajátos.

Ujhelyi István EP-képviselő kérdéseket tett fel a magyar kormánynak arról, hogy milyen módon támogatta Magyarország Ukrajnát. Részletesen választ kapott, és ebből azt vonta le, hogy a legjelentősebb segélyszállítmányok nem a magyar állam felajánlásai, hanem a magyarországi raktárakban tárolt uniós eszközök átadása volt – írja a 24.hu.

Ezek után az ellenzéki politikus közreadta a kormány válaszát.

  • A minisztérium támogatta a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet humanitárius programját.
  • Az Európai Unió Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központjának (ERCC) kérésére a rescEU Magyarországon tárolt uniós készletéből hazánk 250 betegmonitort, 25 központi monitort, 100 infúziós pumpát és 200 lélegeztetőgépet adott át Ukrajnának.
  • Ezen túlmenően hazánk a rescEU Magyarországon tárolt uniós készletéből további 695 infúziós pumpát és 215 betegőrző monitort szállított Ukrajnába, és 120 lélegeztetőgépet adományozott a MÖSZ közreműködésével.

Az orvosi felszereléseket – köztük lélegeztetőgépeket –, tartós élelmiszert és higiéniai termékeket tartalmazó magyar adományt az Ökumenikus Segélyszervezet juttatta el Ukrajnába.

A továbbiakban több, a kormány által támogatott programot nevesítenek. Ilyen volt, hogy Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja ukrán egészségügyi intézmények készleteinek pótlásához karitatív missziót szervezett, melynek keretében 4 tonna gyógyászati segédeszközt (okos-kötszer, gipsz, vizsgálókesztyű, maszk, felület-, eszköz- és kézfertőtlenítőt) biztosítottak.

Magyarország felajánlotta még, hogy vállalja 130 kórházi kezelést igénylő ukrán gyermek teljes körű egészségügyi ellátását. Az ukrajnai menekültek számára pedig ingyenes egészségügyi ellátást biztosít, beleértve a vényköteles gyógyszereket is. További segítség a kórházi ellátás biztosítása sérült ukrán katonáknak.

Említenek még katonai-orvosi felszereléseket, sebészeti eszközöket és Pfizer-oltóanyagokat is.

A minisztérium támogatja továbbá az Okhmatdyt kijevi gyermekkórház AnyScan SPECT/CT/PET hármas modalitású orvosi diagnosztikai berendezésének teljes felújítását is – áll a kormány Ujhelyi Istvánnak küldött válaszában.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×