eur:
388.63
usd:
370.85
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra
MTI/Sóki Tamás
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Kaplonyi György: tavasztól drasztikusan emelkednek a társasházi közös költségek

A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke szerint lakásonként minimum háromezer forintos emelés jön.

A karbantartási, felújítási munkák költségei jelentősen emelkednek, mert a liftkarbantartók, takarítók között rengeteg katás kisvállalkozó volt. Ezek a munkák a közös költségnek akár a 40 százalékát is kiteszik, így az energiaköltségekkel együtt biztosan legalább 30 százalékos emelés lesz – mondta az InfoRádióban Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke. A gondot nemcsak a kedvezményes adózás megszűnése jelenti, hanem az is. hogy emiatt kevesebb lett a vállalkozó, mert sokan elmentek inkább alkalmazottnak kis cégekhez.

Kaplonyi György szerint az energiaárak emelkedése főképp azokat a házakat érinti, ahol lift van, mert az üzemeltetéshez nagyon kevés a 144 kilowattórás kedvezményes tarifa, efelett pedig az áramdíj már a duplájára növekedett. Komoly növekedés lesz még a házközponti fűtéses épületeknél, mert ahol rossz, régi az épület, nem hőszigetelt a kazánház vagy kazánok régiek, ott várható még durvább emelkedés. "Nehéz átlagot mondani, mert nagyon nagy a szórás" – állapította meg, de hozzátette,

a 30-40 százalékos emelés a minimum, de akár meg is duplázódhat a közös költség.

Példaként elmondta, hogy egy orvosi rendelőből álló társas rendelőintézetben, ahol van tíz rendelő és egy gyógyszertár, az éves fűtési költség 2,7 millió forint volt, most 27 millióra ment fel, így inkább kikapcsolják a távfűtést, és keresniük kell másik fűtési megoldást.

A társasházaknál lakásonként 3000 forint körüli növekedés várható.

Kaplonyi György szerint ez persze változó, nincsen átlagos társasház, de 30 százalék költségnövekedés biztosan lesz, és legalább 3000 forint körül emelés kell lakásonként ahhoz, hogy normálisan lehessen a társasházakat üzemeltetni.

A költségnövekedést a közgyűlés hagyhatja jóvá. Februártól kezdődnek a beszámoló közgyűlések, és májusig tartanak, ezekben a hónapokban fogják bevezetni a költségemelést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. október 2. 21:20
×
×
×
×