eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
MTI/Sóki Tamás
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Kaplonyi György: tavasztól drasztikusan emelkednek a társasházi közös költségek

A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke szerint lakásonként minimum háromezer forintos emelés jön.

A karbantartási, felújítási munkák költségei jelentősen emelkednek, mert a liftkarbantartók, takarítók között rengeteg katás kisvállalkozó volt. Ezek a munkák a közös költségnek akár a 40 százalékát is kiteszik, így az energiaköltségekkel együtt biztosan legalább 30 százalékos emelés lesz – mondta az InfoRádióban Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke. A gondot nemcsak a kedvezményes adózás megszűnése jelenti, hanem az is. hogy emiatt kevesebb lett a vállalkozó, mert sokan elmentek inkább alkalmazottnak kis cégekhez.

Kaplonyi György szerint az energiaárak emelkedése főképp azokat a házakat érinti, ahol lift van, mert az üzemeltetéshez nagyon kevés a 144 kilowattórás kedvezményes tarifa, efelett pedig az áramdíj már a duplájára növekedett. Komoly növekedés lesz még a házközponti fűtéses épületeknél, mert ahol rossz, régi az épület, nem hőszigetelt a kazánház vagy kazánok régiek, ott várható még durvább emelkedés. "Nehéz átlagot mondani, mert nagyon nagy a szórás" – állapította meg, de hozzátette,

a 30-40 százalékos emelés a minimum, de akár meg is duplázódhat a közös költség.

Példaként elmondta, hogy egy orvosi rendelőből álló társas rendelőintézetben, ahol van tíz rendelő és egy gyógyszertár, az éves fűtési költség 2,7 millió forint volt, most 27 millióra ment fel, így inkább kikapcsolják a távfűtést, és keresniük kell másik fűtési megoldást.

A társasházaknál lakásonként 3000 forint körüli növekedés várható.

Kaplonyi György szerint ez persze változó, nincsen átlagos társasház, de 30 százalék költségnövekedés biztosan lesz, és legalább 3000 forint körül emelés kell lakásonként ahhoz, hogy normálisan lehessen a társasházakat üzemeltetni.

A költségnövekedést a közgyűlés hagyhatja jóvá. Februártól kezdődnek a beszámoló közgyűlések, és májusig tartanak, ezekben a hónapokban fogják bevezetni a költségemelést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×