eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
traffic jams in the city, road, rush hour közlekedés, forgalom, autó, autók, torlódás, dugó
Nyitókép: Jung Getty/Getty Images

Mikor ködfényszórózhatunk egyáltalán?

A Közlekedéstudományi Intézet nagyítóval nézte át a két vonatkozó szabályt, és szakmai tanácsokat is összeszedett.

Még egy hétig egyre rövidebbek a nappalok, tél lévén pedig a látási viszonyok csak egyre romlanak, ezért a Közlekedéstudományi Intézet honlapján hosszabb ismertető jelent meg arról, mikor lehet, kell, szabad, ajánlott vagy nem jár büntetéssel használni a járművek ködfényszóró lámpáját.

Az összeállítás annak kapcsán készült, hogy nemrég felröppent a hír, mely szerint a rendőrség akcióba kezdett az indokol(hat)atlan lámpahasználat ellen, ám a rendőrség hivatalosan cáfolta ezt.

A cikk felkutatta a ködfényszóró/ködlámpa használatával kapcsolatos szabályokat (KÖHÉM-rendelet, KRESZ), de csak nagy igyekezettel hámozható ki a lényeg:

  • tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják
  • álló járművön – a forgalmi okból megálló járművet kivéve – tompított fényszórót csak erős ködben vagy sűrű hóesésben szabad használni; távolsági fényszórót, ködfényszórót használni tilos.

Az a jogszabályokból nem derül ki egyértelműen, mikor, milyen körülmények bekövetkezése esetén minősülnek indokoltnak a látási viszonyok a ködfényszóró használatára. A cikk következtetése annyi, hogy

ha leszáll a köd, célszerű, de akkor sem kötelező a használata.

Bár a gyakorlatban ezt a szabályt kevesen tartják be, a parkolóban vagy az út szélén várakozó autók tompított fényszóróit le kellene kapcsolni, mert

  1. ezt írja elő a KRESZ
  2. feleslegesen zavarhatja a többi közlekedőt és
  3. mert a még távol lévő autók vezetőiben azt a hamis érzetet kelti, hogy szembe közlekedik vele valaki.

A szabály, illetve annak hiányának érdekessége még, hogy sűrű ködben, sötétben az út szélén állva viszont mintha indokolt lenne szabálytalannak lenni, a ködlámpa ugyanis hátulról történő belefutást előzhet meg.

Az összeállítás tanácsa ugyanakkor, hogy ne kapcsolgassuk fel-le a ködfényszórót, hátulról ugyanis tűnhet büntetőfékezésnek (közúti veszélyeztetés).

A szakemberek összességében azt javasolják: a ködlámpát csak ködben, sűrű hóesésben vagy esőben használják az autósok és a motorosok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×