eur:
394.13
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Karácsony Gergely főpolgármester (b4), Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes (b3), Tüttő Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (b2), Bősz Anett (DK) humán területekért felelős főpolgármester-helyettes (b) és Számadó Tamás főjegyző (j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2022. november 30-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Karácsony Gergely megvédte a Horn Gyula sétányt

Elfogadta a fővárosi önkormányzat 2023-as költségvetését a Fővárosi Közgyűlés. A Fidesz frakció ugyanakkor kifogásolta, hogy miért nem tárgyalták újra a volt miniszterelnökről elnevezett sétány ügyét.

A Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője a főpolgármester, a hivatala és a közgyűlés többsége hibát követett el, amikor a közgyűlés nyáron sétányt nevezett el a XIII. kerületben Horn Gyuláról. Mint mondta az önkényuralmi rendszerben jelentős szerepet vállaló személyekről nem lehet közterületet elnevezni. Ezért Wintermantel Zsolt sürgette, hogy az ügyet vigyék újból a közgyűlés elé.

Karácsony Gergely főpolgármester elmondta, a kormányhivataltól kedden érkezett a levél, de az nem vitatta a közgyűlés döntésének jogszerűségét, csak "bizonyos kételyeket vázol fel" azzal kapcsolatban. A főpolgármester kiállt amellett, hogy

jó döntés volt sétányt elnevezni Horn Gyuláról, mert az egykori kormányfő demokratikusan megválasztott miniszterelnök volt, aki részt vett a demokrácia építésében.

Horváth Csaba, a fővárosi MSZP frakcióvezetője azt kérte, mindenki adja meg a kellő tiszteletet Horn Gyulának, aki munkásságával hitvallásával kiérdemelte azt. Egyben kérte, a fővárosi Fidesz-KDNP frakciója "vegye le ezt a témát".

A napirend előtti vitában a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője újból kérte Karácsony Gergelyt, hogy adjon választ, milyen érdemi segítséget nyújtott a fővárosnak Korányi Dávid volt városdiplomáciai főtanácsadó. Karácsony Gergely főpolgármester erre azt válaszolta, hogy a Fővárosi Önkormányzat városdiplomáciai munkája nagyon aktív és eredményes volt, és "százmilliárdokban mérhető" az erős lobbitevékenység eredménye.

Ezt követően a közgyűlés 17 igen szavazattal, 11 nem ellenében, és 2 tartózkodás mellett elfogadta a főváros jövő évi költségvetését.

Budapest bevételeit 407 milliárd 766 millió 184 ezer forintban, kiadásait 465 milliárd 327 millió 392 ezer forintban állapította meg.

Az így keletkező 57 milliárd 561 millió 207 ezer forintos hiányt a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 16 milliárd 582 millió 836 ezer forintból, belföldi értékpapírok 17 milliárd 411 millió 287 ezer forintos bevételeiből, valamint bankbetétek - 30 milliárd 434 millió 494 ezer forint - bevételeiből finanszírozzák.

Ugyanakkor hiteltörlesztésre 6 milliárd 94 millió 36 ezer forintot, míg 773 millió 374 ezer forintot belföldi finanszírozás kiadásaira fordít a fővárosi önkormányzat.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×