eur:
393.82
usd:
364.89
bux:
0
2024. március 30. szombat Zalán
Nyitókép: Getty Images/Roy Morsch

Példátlan akciót indít a karbonsemlegességre törekvő magyar egyetem

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a Balaton-felvidéki, a Duna-Dráva és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal összefogva Magyarország három pontján, csaknem ötven hektáron hoz létre új erdőket.

"A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem két éve működik alapítványi formában. A legfontosabb feladatunk, hogy az egyetem belső működését korszerűbbé, jövőképesebbé tegyük" – mondta az InfoRádióban Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke.

Ennek részeként az idei évben bejelentették, hogy 2030-ra a MOME lesz az első karbonsemleges magyarországi egyetem, amely nullára csökkenti a károsanyag-kibocsátását. Ez technikailag azonban szinte lehetetlen. Az energiafelhasználást lehet csökkenteni, és közben növelni a megújuló energia részarányát. Megszüntetik az élelmiszer-pazarlást, a papír alapú adminisztrációt, ám még így is lesz értelmezhető méretű ökológiai lábnyoma az egyetemnek.

Az egyetem a fennmaradó károsanyag-kibocsátását kompenzálja saját erdő telepítésével.

Erről kötöttek megállapodást három magyarországi nemzeti parkkal, melyek területén lesznek a MOME-erdők.

Böszörményi-Nagy Gergely szerint az erdők felcseperedése legalább tíz évet fog igénybe venni. Nem egyszeri akcióról van szó: a következő több mint tíz évben az új erdő ápolásában is segíteni fogják a nemzeti parkok munkáját.

Az erdők haszna, hogy jelentős mennyiségű szén-dioxidot fognak elnyelni, hozzájárulnak a biológiai sokszínűséghez is. Olyan területeken telepítenek, ahol egykor mezőgazdasági munka folyt, de mostanra elhanyagolttá váltak. Ezek helyén értékes, új, természetes élőhelyek jönnek létre.

"A munkát a MOME közössége a két kezével fogja végezni" – mondta Böszörményi-Nagy Gergely, hozzátéve, hogy a munkában érdemi részt vállalnak majd a diákok, a kutatók és az oktatók is. "Ez egy közösségépítő és kultúraépítő tevékenység, aminek a segítségével a fenntarthatósággal kapcsolatos konkrét és kézzelfogható tudás beépül a képzéseinkbe, a hallgatóink életébe" – jelentette ki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szemtől szembe Sean Connerytől Susan Sarandonig – Koltai Lajos az Arénában

Szemtől szembe Sean Connerytől Susan Sarandonig – Koltai Lajos az Arénában

A Semmelweisről szóló film hazai és amerikai fogadtatásáról, a szereplőválogatásról, a világsztárokkal, Meryl Streeppel, Sean Conneryvel, Vanessa Redgrave-vel, Jodie Fosterrel való közös munkáiról, sőt, jövőbeni terveiről is beszélt Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, a Nemzet Művésze az InfoRádió Aréna című műsorában.

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×