INFORÁDIÓ
2023. január 27. péntek
Angelika

mnb

tranzakciós illeték

fizetés

Két elektronikus fizetésnél kivezeti a tranzakciós illetéket a kormány

Két elektronikus fizetésnél kivezeti a tranzakciós illetéket a kormány

Infostart

A feszes költségvetési helyzetben két fajta tranzakciónál lemondanak a tranzakciós illetékről annak érdekében, hogy az innovációt ösztönözze.

A QR-kódos azonnali átutalások és a fizetési kérelmek esetében megszűnik az illetékfizetési kötelezettség. Az idei évre vonatkozóan jelentéktelen illetéktételről van szó, ám az Azonnali Fizetési Rendszerre épülő fizetések szélesebb körű elterjedéséhez működőképes üzleti modell kell már egy megoldás bevezetése előtt is. Ebben segít, hogy illetékmentesek lehetnek ezek a tranzakciók – írja a Portfolio.hu.

Az MNB stratégiai célja, hogy 2030-ra a tranzakciók legalább fele elektronikusan teljesüljön. A jegybank nagy szerepet szán a kártyás fizetések mellett az azonnali fizetési rendszerre épülő ökoszisztémának is, ezért egy átfogó fejlesztési csomagon dolgozik. A koncepcióban hangsúlyos szerepet kapott a QR-kód és a fizetési kérelem is.

A Magyar Közlönyben két héttel ezelőtt megjelent a könnyítés:

A lakossági QR-kódos azonnali fizetések és a fizetési kérelmek esetében nem kell a bankoknak tranzakciós illetéket fizetni.

Az új szabály már a kihirdetése napján életbe lépett, tehát november 23 óta ezek a tranzakciók illetékmentesek.

A fizetési kérelem olyan azonnali fizetési tranzakció, amelyet a küldő fél indít, és a fogadó fél hagyhat jóvá. Ha ezt megteszi, egy azonnali átutalással fizethet a kérelem küldőjének. A fizetési kérelem egyik kézenfekvő felhasználási esete, hogy szolgáltatók küldik ki nagyobb ügyféltömegnek így a befizetendő számlákat. Magánszemélyek is indíthatnak vagy fogadhatnak ilyet több banknál. Az MNB legalább a fizetési kérelmek fogadását kötelezővé tenné. Ezzel pedig gyakorlatilag bármelyik bank ügyfelének lehetne küldeni fizetési kérelmet, ami kinyithatja a piacot a nagy tömegeket kiszolgáló szolgáltatók és a boltok előtt is.

Csak néhány bank nyújt QR-kódos fizetési lehetőséget ügyfeleinek, és csak néhány olyan megoldás létezik, amely fizikai vagy online QR-kódos bolti azonnali fizetési megoldást tesz lehetővé. Ám ezek bankspecifikus megoldások, melyekre egyáltalán nem vonatkozik az illetékmentesség. A kormányzat idén tehát ebben az esetben nem mondott le semmilyen bevételről, de jövőbeli illetékbevételekről igen.

Nyitókép: Getty Images/sutiporn somnam
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018