eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
Front camera car recorder, woman set video recorder next to a rear view mirror
Nyitókép: PORNCHAI SODA/Getty Images

Komoly adatvédelmi gondok vannak az autós fedélzeti kamerákkal

Szigorú korlátozást szabnak a GDPR-szabályok a gépkocsik fedélzeti kamerái által rögzített felvételekre. Bár illegálisan készülnek, egy balesetnél mégis lehetnek bizonyítékok – mondta el az InfoRádiónak a Magyar Autóklub ügyvédje.

Kovács Kázmér tájékoztatása szerint, amire igazából a legtöbben megvásárolják a fedélzeti kamerát, arra elvileg magánszemélyek nem használhatnák, magyarán: a közterületek vagy a közterületeken zajló események megfigyelésére. Kivételt jelenthet egy baleset, de csak a felvételen szereplő személy, adott esetben a baleset okozójának a hozzájárulásával – tette hozzá a biztosítási szakjogász.

A Magyar Autóklub ügyvédje kiemelte: a fentiek nem a magyar jogszabályból, hanem az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletéből, a GDPR-ból erednek, egy meglehetősen képtelen helyzetet teremtve: hiszen nemcsak a fedélzeti kamerákat használó autósok, hanem maga a rendőrség és az ilyen ügyekben eljáró igazságügyi szakértők is hasznosnak találják a felvételeket, amelyek nagyban hozzájárulhatnak a baleset rekonstrukciójához.

A szakjogász szerint elviekben előfordulhat, hogy valakit azért büntetnek meg, mert bizonyítékként próbál felhasználni egy ilyen felvételt, de

a gyakorlat azt mutatja, legfeljebb egy figyelmeztésre számíthat a Magyar Adatvédelmi Hatóság részéről,

amiben felhívják a figyelmét, hogy a közterület megfigyelése csak meghatározott körben engedélyezett. „De bírságot magánszeméllyel szemben, tudomásunk szerint nem szabnak ki” – fogalmazott.

Kovács Kázmér szerint, ha nem magánszemélyről van szó, bírság is lehet a vége, de ezt jellemzően „beárazzák” az adatkezelők, vagyis azt mondják, inkább kifizetik a bírságot, de felhasználják a felvételt. Ugyanis az egyébként adatvédelmi szempontból jogellenesen beszerzett felvételekkel összefüggésben a bírói gyakorlat az, hogy ha azok a bizonyítékok körében értékelhetők, és ha igazolódik, hogy más módon nem lehet az ügyben érintett fél igazát igazolni, akkor a tényállás megállapítása és a döntés meghozatala során erre támaszkodik a bíróság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×