eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Front camera car recorder, woman set video recorder next to a rear view mirror
Nyitókép: PORNCHAI SODA/Getty Images

Komoly adatvédelmi gondok vannak az autós fedélzeti kamerákkal

Szigorú korlátozást szabnak a GDPR-szabályok a gépkocsik fedélzeti kamerái által rögzített felvételekre. Bár illegálisan készülnek, egy balesetnél mégis lehetnek bizonyítékok – mondta el az InfoRádiónak a Magyar Autóklub ügyvédje.

Kovács Kázmér tájékoztatása szerint, amire igazából a legtöbben megvásárolják a fedélzeti kamerát, arra elvileg magánszemélyek nem használhatnák, magyarán: a közterületek vagy a közterületeken zajló események megfigyelésére. Kivételt jelenthet egy baleset, de csak a felvételen szereplő személy, adott esetben a baleset okozójának a hozzájárulásával – tette hozzá a biztosítási szakjogász.

A Magyar Autóklub ügyvédje kiemelte: a fentiek nem a magyar jogszabályból, hanem az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletéből, a GDPR-ból erednek, egy meglehetősen képtelen helyzetet teremtve: hiszen nemcsak a fedélzeti kamerákat használó autósok, hanem maga a rendőrség és az ilyen ügyekben eljáró igazságügyi szakértők is hasznosnak találják a felvételeket, amelyek nagyban hozzájárulhatnak a baleset rekonstrukciójához.

A szakjogász szerint elviekben előfordulhat, hogy valakit azért büntetnek meg, mert bizonyítékként próbál felhasználni egy ilyen felvételt, de

a gyakorlat azt mutatja, legfeljebb egy figyelmeztésre számíthat a Magyar Adatvédelmi Hatóság részéről,

amiben felhívják a figyelmét, hogy a közterület megfigyelése csak meghatározott körben engedélyezett. „De bírságot magánszeméllyel szemben, tudomásunk szerint nem szabnak ki” – fogalmazott.

Kovács Kázmér szerint, ha nem magánszemélyről van szó, bírság is lehet a vége, de ezt jellemzően „beárazzák” az adatkezelők, vagyis azt mondják, inkább kifizetik a bírságot, de felhasználják a felvételt. Ugyanis az egyébként adatvédelmi szempontból jogellenesen beszerzett felvételekkel összefüggésben a bírói gyakorlat az, hogy ha azok a bizonyítékok körében értékelhetők, és ha igazolódik, hogy más módon nem lehet az ügyben érintett fél igazát igazolni, akkor a tényállás megállapítása és a döntés meghozatala során erre támaszkodik a bíróság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×