eur:
392.15
usd:
366.29
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Változtatnak a közérdekű adatok elérhetőségén

A közérdekű adatigénylések meggyorsításáról szóló törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a kormány az Országgyűlésnek. Az indítvány egyebek mellett létrehozza a Központi Információs Közadat-nyilvántartást. A kabinet ettől a változtatástól is az uniós támogatások megszerzését és a Magyarország ellen indított brüsszeli eljárások lezárását reméli.

"Vállaltuk és meg is valósítjuk – újabb törvénycsomagot terjesztettünk az Országgyűlés elé az Európai Bizottsággal való megállapodás érdekében. A módosítás gyorsítja a közérdekű adatok megismerésére irányuló perek lefolytatását, illetve növeli azok hatékonyságát" – írta az igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán.

Varga Judit korábban az országgyűlésben arról beszélt, hogy Magyarország eddig sem veszített uniós forrásokat, és ennek veszélye most sem fenyeget.

"A bizottság megállapította, hogy a magyar kormány által benyújtott 17 intézkedési javaslat megfelelően fogja orvosolni azokat az aggályokat, amelyek miatt a kondicionalitási eljárást megindította. Amennyiben tehát a kormány az általa tett vállalásokat teljesíti, a feltételességi eljárás még az év vége előtt lezárulhat, és Magyarország forrásvesztés nélkül léphet át a 2023-as esztendőbe."

A Miniszterelnökséget vezető miniszter is úgy látja, hogy az Európai Bizottság kedvéért elfogadott törvény módosításoknak köszönhetően Magyarország hozzájut a neki járó uniós támogatásokhoz.

"A nekünk járó vissza nem térítendő uniós pénzekről tárgyalunk, ezek a tárgyalások jól állnak. A kondicionálási eljárás megszüntetéséhez szükséges törvényjavaslatokat az Országgyűlés elé benyújtottuk, a bizottsággal részletekbe menően megegyeztünk, és ennek a megegyezésnek megfelelően járunk el, tehát nincs okunk azt feltételezni, hogy Magyarország ne jutna hozzá teljes egészében a nekünk járó forrásokhoz.

A hitel egy más kérdés. Ha megkapjuk, akkor onnan veszünk fel hitelt, ha nem, akkor máshonnan is fel tudunk venni.

De ez érdemes élesen különválasztani"– mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón.

A most Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvénymódosítási javaslat meggyorsítja a közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatos pereket és létrehozza a bárki számára elérhető Központi Információs Közadat-nyilvántartást. Ez a költségvetési szervek, illetve a helyi és nemzetiségi önkormányzatok 5 millió forintot elérő támogatásainak, közbeszerzéseinek, szerződéseinek és kifizetéseinek adatait tartalmazza majd kéthavi rendszerességgel, a közzétételt követően legalább 5 évig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×