eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Smoke from a chimney
Nyitókép: Jelena83/Getty Images

Nem minden alkalmas tüzelőnek, 300 ezer forint is lehet a büntetés

Ne fűtsünk szeméttel vagy nedves fával – erre figyelmeztet a katasztrófavédelem. A nem megfelelő tüzelő nemcsak káros, hanem a tüzelőberendezést és a kéményt is tönkre teheti.

Idén szeptember végéig naponta átlagosan húsz lakástűz keletkezett Magyarországon, a fűtési szezonban ez a szám azonban csaknem negyedével szokott nőni: naponta átlagosan 24 lakás gyullad ki, idén szeptember végéig csaknem 5600 lakástűz volt Magyarországon. 443 ember megsérült, 58 emberen már nem lehetett segíteni. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint ennek az az oka, hogy télen több időt töltünk otthon, többet főzünk, többet világítunk és többet fűtünk.

De az sem mindegy, hogy utóbbit mivel tesszük. Mukics Dániel az InfoRádióban kiemelte: az, hogy valami ég, nem jelenti azt automatikusan, hogy az alkalmas is tüzelőnek. „Mindenkit arra kérek, hogy lehetőség szerint olyan anyaggal fűtsön, amire a kályháját megtervezték” – tette hozzá a szóvivő, arra is felhívva a figyelmet, hogy a jogszabály alapján szeméttel fűteni tilos! Ez alól az egyetlen kivétel a fekete-fehér újságpapírral való begyújtás.

A jogszabály szerint Magyarországon a hulladékok nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben történő égetése jogszabályilag tilos. Az otthoni tüzelőberendezésekben kizárólag a hivatalos tüzelőanyag-kereskedésekben vásárolható tüzelőanyagokat, valamint saját háztartásban keletkezett kezeletlen faanyagot és papírt lehet elégetni. Minden más elégetése súlyosan egészségkárosító, és 300 ezer forintos pénzbírsággal sújtható.

Ami a kezelt (rétegelt, lakozott, festett, de akár nedves) fával történő fűtést illeti, jelezte: nem csak az a baj, hogy ezeknek kisebb a fűtőértékük, de

magas szállópor-koncentrációval járnak és még tönkre is teszik mind a fűtőeszközt, mind pedig a kéményt.

Mukics Dániel hozzátette, ha valahol szeméttel fűtenek, akkor két hét alatt annyi kátrány és korom rakódik le a kémény belső falára, mint másnál egy teljes fűtési szezon, vagyis fél év alatt – ha jó minőségű tűzifával fűt.

Sokan ehhez képest a kéményellenőrzést sem veszik elég komolyan, pedig a magánszemélyeknek a szolgáltatás továbbra is ingyenes. Emlékeztetett, míg a társasházakba automatikusan megy a kéményseprő, addig a családi házakhoz 2018 óta nem, hanem időpontot kell egyeztetni. A szakember szerint érdemes minél hamarabb időpontot foglalni a gázkéményeknél kétévenkénti, szilárd kéményeknél évenkénti kötelező kéményellenőrzésre. A legbiztonságosabb, ha úgy vágunk neki a fűtési szezonnak, hogy szakemberrel leellenőriztetjük a fűtőeszközt, kéményseprővel pedig a kéményt – mondta.

Hibás, esetleg szabálytalan kémény működtetése esetén kéménytűz és szén-monoxid-mérgezés következhet be. A tűzoltókat szeptember végéig 849 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották, 124 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, kilencen pedig életüket vesztették a mérgező gáz miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×