eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság újonnan megválasztott elnöke 2022. október 3-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Új elnöke van a Nemzeti Választási Bizottságnak

Sasvári Róbert 12 éve tagja a testületnek.

Sasvári Róbertet választották a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökévé a testület alakuló ülésén, az elnökhelyettes Lehel Zoltán lett. Sasvári Róbert 2010 óta tagja a Nemzeti Választási Bizottságnak, illetve jogelődjének, az Országos Választási Bizottságnak.

Az NVB 2013-ban választott tagjainak megbízatása szeptember 30-án járt le, helyükre a Novák Katalin köztársasági elnök által jelölt hét tagot és három póttagot egy hete választotta meg az Országgyűlés kétharmados többséggel kilenc évre. A tagok és póttagok megválasztásuk után esküt tettek.

Az Országgyűlés Cservák Csabát, Kicsi Zselyke Borbálát, Lehel Zoltán Zsoltot, Réthelyi Zoltán Attilát, Sasvári Róbert Lászlót, Szabó László Leventét, Szalay Tamás Károlyt választotta meg az NVB tagjává, póttag lett Gerencsér Balázs Szabolcs, Szabó István és Tóth Norbert. Szalay Tamás a korábbi NVB-nek is tagja volt.

Az NVB-be az Országgyűlésben frakcióval rendelkező pártok is megbízhatnak egy-egy tagot. A 2022-es parlamenti választás után a testületbe a frakciók által delegált tagok megbízatását nem befolyásolta, hogy az Országgyűlés szeptemberben a törvényi előírásoknak megfelelően új tagokat választott.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a Nemzeti Választási Bizottság az alakuló ülését az előző bizottság megbízatásának lejártát követő munkanapon tartja meg, ahol a tagok az Országgyűlés által választott tagok közül választják meg az elnököt és az elnökhelyettest.

Az alakuló ülésen Szalay Tamás Sasvári Róbert elnökké választására tett javaslatot, akit a testület többsége 8 igen és 4 nem szavazattal elnökké is választott.

Az elnököt nem szavazta meg

  • Avarkeszi Dezső (DK),
  • Fazekas Tamás (Párbeszéd),
  • Litresits András (MSZP) és
  • Ormándi Edina (Jobbik),

nem vett részt a szavazásban

  • Gönczi Gergely (Momentum) és
  • Sasvári Róbert.

Az ülésen Sasvári Róbert javaslatára a testület tagjai - 7 igen szavazattal, 5 nem ellenében - Lehel Zoltánt választották meg elnökhelyettesnek. Nem szavazta meg elnökhelyettesnek Lehel Zoltánt Avarkeszi Dezső, Fakezas Tamás, Litresits András, Ormándi Edina és Csonka Krisztián (LMP). Nem vett részt a szavazásban Lehel Zoltán és Gönczi Gergely.

A bizottság egyhangúlag döntött arról is, hogy megkezdik az egyeztetést a testület ügyrendjéről, a jogszabály szerint ugyanis azt az alakuló ülést követő 30 napon belül el kell fogadniuk.

Az ülésen Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke elmondta: az NVB munkáját továbbra is a titkárság segíti.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×