eur:
393.83
usd:
365.42
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Így készülünk a gyermekvállalásra: CSOK, babaváró, lakásfelújítás (x)

A párok számára a gyerekvállalás mindig izgalmas dolog. Számtalan átgondolandó kérdés és teendő van előttük, amelyeket kilenc hónap alatt kell megoldaniuk. Nézzük, hogyan érdemes készülni erre az időszakra!

Hogyan készüljünk a gyermekvállalásra?

Már a gyermekvállalás előtt kezdjünk el tudatosan felkészülni a baba érkezésére, hiszen ez valóban nagy esemény, az életünket alapjaiban forgatja fel. Örömteli esemény a gyermek érkezése, azonban ha nem tesszük meg a kellő lépéseket a fogadása előtt, akkor sok stressz és kapkodás vár ránk. Ezért aztán érdemes a terhesség kilenc hónapját tartalmasan kihasználni.

Gondosan tervezzünk meg mindent előre: gyerekszoba, időbeosztás, munkából történő kiszakadás, szülőktől kapott segítség, otthonfelújítás és pénzkérdés – hiszen nagyon nem mindegy, miből finanszírozzuk az új családtag érkezését.

Persze sok kérdésben kell döntést hoznunk, az egyik legfontosabb kétségtelenül a lakhatás. Megfelelő a meglévő lakásunk a baba fogadására vagy költözzünk egy másik lakásba? Bővítés vagy felújítás vár ránk? De kezdjük az elején: mire elegendő a pénzünk? Milyen támogatást tudunk és szeretnénk igénybe venni?

Lakástámogatás

Hazánkban szerencsére elég sok gyermekvállaláshoz kapcsolódó támogatási forma létezik, nézzük át a legfontosabbakat:

  • jelzáloghitel elengedése
  • babaváró hitel
  • személyi jövedelemadó kedvezmény
  • 2,5 millió forint támogatás a nagycsaládosok autóvásárlására (kérdés, hogy hosszabbítják-e, hiszen ez év végéig él)
  • CSOK
  • CSOK mellé igénybe vehető hitel kamattámogatással
  • Falusi CSOK
  • felújítási hitel állami támogatással.

Babaváró hitel

A babaváró hitel egy maximum tízmillió forintos, szabadon felhasználható hiteltípus, amelynek a futamideje akár 20 év is lehet. Az előnyei sokrétűek: az első gyermek megszületésekor kamatmentessé válik, három gyermek után pedig a teljes fennálló hiteltartozást az állam támogatásként nyújtja, tehát nem kell visszafizetni. Házastársak igényelhetik, ahol a feleség legfeljebb 40 éves.

CSOK

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) már akár egy vállalt vagy meglévő gyermek után is lehet igényelni. Felhasználható új vagy használt lakás vásárlására, építésre vagy a már meglévő otthonunk bővítésére is. A CSOK egy vissza nem térítendő támogatás, amelynek összege a támogatás céljától, a lakás alapterületétől és a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától függ.

A CSOK-támogatás összege a fentiek figyelembevételével az alábbiak szerint alakul:

  • egy gyermek után: új vagy használt lakást vásárlásakor a támogatás 600.000 forint, az ingatlan mérete el kell, hogy érje a 40 négyzetmétert,
  • két gyermek esetén: új lakásnál 2,6 millió forint, használt lakás és bővítés esetén 1,43 millió forint a támogatás,
  • három gyermek: új lakásnál 10 millió forint, használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén 2,2 millió forint igényelhető,
  • háromnál több gyermek: új lakásnál 10 millió forint, használt lakás vásárlása vagy bővítés esetén 2,75 millió forint az állami támogatás.

A támogatás igénylésének sok-sok feltétele van, több „kizáró ok” is szóba jöhet, ezek három csoportba oszthatók:

  • Az igénylőkkel kapcsolatos elvárások
  • A gyermekekkel kapcsolatos feltételek
  • Az ingatlannal kapcsolatos előírások.

Azt nem mondhatjuk, hogy a CSOK igénylése egyszerű, de megoldható, és mindig kérhetjük banki ügyintéző vagy független tanácsadó segítségét.

CSOK mellé igénybe vehető hitel kamattámogatással

A CSOK-támogatást egy államilag garantált, kedvezményes kamatozású lakáshitellel is kiegészíthetjük akár 15 millió forintos összegig három gyermek esetén – két gyermeknél pedig a CSOK hitel összege maximum 10 millió forint lehet. Előnye, hogy ezt a kedvezményes kölcsönt már nemcsak új építésű, hanem használt ingatlanra is igényelhetjük.

Falusi CSOK

Ez a támogatás szintén gyermekvállaláshoz, neveléshez kapcsolódik és több mint 2600 preferált kistelepülésen vehető igénybe vásárlásra és korszerűsítésre, valamint bővítésre. Használt házra ugyanannyi a támogatás, mint újra. December végéig lehet igénylést benyújtani rá.

Otthonfelújítási támogatás

A legalább egy gyermeket nevelő családok lakásfelújítás esetén a költségek felét, de maximum 3 millió forintot vissza nem térítendő állami támogatásként megkaphatnak. A támogatás fele az anyagköltségre, másik fele a munkadíjra vonatkozik. A felújítási támogatás igénylésének nem feltétele, hogy a család éljen a CSOK igénybevételével.

Bár ez a cikk inkább a gyermekvállalás pénzügyi oldalával foglalkozott, ne feledjük: a gyermek érkezése életünk egyik legfontosabb pillanata. Készüljünk hát lélekben is erre a szép feladatra és erre a hatalmas örömre, miközben a lehetőségeinket latolgatjuk!

Jelen marketingközlemény nem minősül ajánlattételnek, a tájékoztatás nem teljes körű, ezért a további részletekről kérjük, tájékozódjon K&H Bank személyes ügyfélpontjain és a honlapján (www.kh.hu) elérhető, adott termékhez kapcsolódó üzletszabályzatból, általános szerződési feltételekből és hirdetményekből.

(x)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×