INFORÁDIÓ
2022. december 8. csütörtök
Mária

karácsony gergely

cser-palkovics andrás

gémesi györgy

magyar önkormányzatok szövetsége

Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatót tart az 50-es villamos Határ úti végállomásán 2022. szeptember 1-jén. Elindultak az alacsonypadlós, korszerű, a 21. századi közlekedésnek megfelelő CAF-villamosok a felújított 50-es vonalán Budapesten.

Karácsony Gergely: eddig nem is volt rezsicsökkentés

Infostart / MTI

Egy erős állam elképzelhetetlen erős önkormányzatok, települések nélkül, mert így lehet jól meghatározni, hogy mely feladatkörök hol vannak jó helyen – mondta Székesfehérvár polgármestere csütörtökön a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) Felelős településműködtetés válság idején című gödöllői konferenciáján.

Cser-Palkovics András (Fidesz) arról beszélt, hogy a polgármestereket mindig megtalálják az emberek, hiszen ott élnek közöttük. Ott helyben problémákat kell megoldani, sok esetben pedig válságokat kezelni; a mostani ciklus pedig valószínűleg egy hosszú válságkezelés lesz, amely eltarthat egészen 2024-ig - tette hozzá.

Kiemelte, az önkormányzatiság cselekvőképességet is jelent és nem várható a települési problémákra megoldás mindig valahonnan máshonnan. "Bizonyos dolgokat nekünk kell tudnunk megoldani" - fűzte hozzá.

Székesfehérvár polgármestere azt mondta, az önkormányzatiság tekintetében újfajta gondolkodásra lenne szükség: a nagyobb városokról agglomerációban kellene gondolkodni.

Cser-Palkovics András a válsággal kapcsolatban közölte, hogy az önkormányzati szolgáltatások két csoportját állapították meg.

  • Az egyikbe azok a szolgáltatások tartoznak, amelyeket mindenképpen fenn kell tartania a városnak, és nemcsak az emberek, a családok miatt, hanem a gazdaság működése érdekében is: ilyen a bölcsőde, az óvoda, a szociális intézmények, a háziorvosi szolgáltatás, a közétkeztetés, valamilyen szinten a közösségi közlekedés és a közvilágítás.
  • A szolgáltatások másik csoportja esetében, ha nem érkezik kiegészítő támogatás, akkor más városokhoz hasonlóan "hozzá kell nyúlni" a színházak, sportcsarnokok, uszodák téli nyitvatartásához

– mondta a fideszes politikus, aki úgy fogalmazott:

a világ nem fog visszatérni oda, ahol 2019–2020-ban volt.

Cser-Palkovics András kulcskérdésnek nevezte, hogy az uniós források minél hamarabb megérkezzenek.

"Felelősek vagyunk a saját településünkért, de felelősek vagyunk egymásért is" – hangoztatta a polgármester.

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, a MÖSZ társelnöke arról beszélt, hogy szerinte Magyarországon eddig valójában nem volt rezsicsökkentés, mert a magyar egyetemes szolgáltatói ár mind a villany, mind a gáz területén magasabb volt, mint a világpiaci ár.

Hozzátette: az önkormányzatok számára az energiafronton nem nagyon van mozgástér, mert a legtöbb energiafogyasztó olyan típusú közszolgáltatás, amely kritikus infrastruktúraként kell, hogy működjön.

"Jelentem, hogy a fővárosi önkormányzat nem nagyon fog bezárni semmit" - közölte a főpolgármester.

Gémesi György (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke arról beszélt, hogy amikor fél évvel ezelőtt tervezték a konferenciát, még más tematikában gondolkodtak. Július végével jött a bejelentés, hogy augusztus 1-jétől piaci áron kapják az önkormányzatok az energiát, ekkor - mivel ma ez a legfontosabb téma, amely a településeket érinti - ez lett a konferencia vezérfonala.

Azt mondta, hogy kormányzati szereplők is kaptak meghívást az eseményre, de nem tudtak elmenni.

"Fontos lenne, hogy kialakuljon az a párbeszéd a kormány és az önkormányzatok között, ami lehetővé teszi a túlélést"

- fűzte hozzá a MÖSZ elnöke.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018