eur:
392.71
usd:
366.34
bux:
66745.39
2024. április 25. csütörtök Márk
The northeast hollow of Lake Balaton.
Nyitókép: Laszlo Szirtesi/Getty Images

Kőolajkincs húzódik a Balaton alatt

Egyelőre nem fenyeget a kitermelés, legutóbb 1940-ben próbálkoztak vele.

Kevesen tudják, hogy olajkincset rejt a föld a Balaton alatt, a második világháború alatt fúrótornyokat és fúróbarlangokat terveztek a siófoki öbölbe a kitermeléshez. Tihanyban már az ókorban örök tüzek égtek a környéken nyert olajból.

Az energiaárak emelkedése arra késztetett minden országot, hogy felmérjék a lehetőségeiket, hazai nyersanyag-forrásból hogyan tudnák csökkenteni a kitettségüket az energiaválság idején. A Balaton alatt is húzódik olajkincs – írja a sonline.hu.

A balatoni olaj nem legenda, a XX. század elején megállapították, hogy az olaj a Balaton medre alatt húzódik,

a Siófok–Tihany–Lovas háromszögben állítólag már 600-800 méter mélyen rá lehet bukkanni.

1939–1940 telén próbafúrásokat végeztek a Balaton jegén, ám ezután a Standard Oil szakemberei távoztak az országból, és máig nem tudni, hogy milyen eredménnyel jártak.

A lap által megkérdezett szakértő szerint a Dráva mentén és a Balatonnál is van rejtett energiakészlet. A fúrások ezt bizonyítják, de a kitermeléshez súlyos milliárdok kellenének.

Az alállomásokra tartó vezetékrendszer az utóbbi években kiépült a Drávánál, és a babócsai elosztó is működik, de a drávai kilenc kút közül jelenleg csak néhány ad megfelelő mennyiséget.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×