eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Two young women working and used computer, working concept.r
Nyitókép: Watchara Piriyaputtanapun/Getty Images

Alacsony fogyasztás, nem rezsicsökkentett ár a gázszámlán - itt a magyarázat

Nem rezsicsökkentett áron felszámolt mennyiségek szerepeltek több olyan gázszámlán is, amelyet a napokban kaptak meg a fogyasztók. Az MVM szerint egy eddig nem megfelelően kommunikált dolog okozza a plusz költségeket.

Földgázból eredetileg 1729 köbmétert, illetve a később pontosított szabály alapján 63 645 megajoule-t ad rezsicsökkentett áron a háztartásoknak a kormány. A korábbi fogyasztást számolgatva, adott esetben spórolási intézkedéseket tervezve vagy lakossági fogyasztóknál még a havi átalányt is lecsökkentve várják a fogyasztók, hogy megkapják újfajta gázszámláikat.

Az MVM-től már többen kaptak is újfajta számlát. Az ATV szerkesztőségébe eljutott például egy olyan, amelyen hat köbméter fogyasztás esett augusztus elseje és nyolcadika közé, 209 megajoule-t felhasználva. Egy másikon pedig három köbméter augusztus elseje és negyedike közé, 107 megajoule-lal. Ám a kis mennyiség ellenére mindkettőnél megjelent a versenypiaci költség, vagyis a világpiaci ár is. A portál megpróbálta megtudni az MVM-nél, hogy mi lehet ennek az oka, de nem kaptak választ.

Kaptak viszont a 444.hu-nál jelentkező olvasók, és az MVM közlése egy nagyon fontos "apróságra" hívta fel a figyelmet. Mint a portál írta, sokan észlelték, hogy hiába fogyasztottak viszonylag kevés gázt júliusban és augusztus elején, az augusztusi időszakra bizony már a versenypiaci áron számolták el nekik a gázt, ezzel megduplázva a gázszámlájukat.

Az olvasóknak az MVM ügyfélszolgálatán azt a tájékoztatást adták, hogy ez

a súlyozási kulcs miatt lehet.

Hiába fogyasztott tehát valaki kevés gázt júliusban és augusztus elején, mégis kaphatott magas gázszámlát a súlyozási kulcs miatt.

Az MVM honlapján található tájékoztatás alapján a fogyasztási jelleggörbét befolyásolja az, hogy az adott fogyasztó szerződése szerint milyen felhasználási jelleggel fogyaszt gázt. Ez háromféle lehet:

  • lineáris – egyenletes, jellemzően főzési és/vagy vízmelegítési célú felhasználás
  • fűtési – szezonális, kizárólag fűtési célú felhasználás (nyáron nincs fogyasztás)
  • vegyes – szezonális, fűtési és főzési és/vagy vízmelegítési célú felhasználás (nyáron kismértékű egyenletes fogyasztás van)

Ez nem jelenti azt a portál szerint, hogy valaki, akinek elvileg fűtési felhasználási jellegre van gázszerződése, ne köthetne be egy fürdővizet is melegítő gázkazánt. Viszont akkor nyáron a fürdésre elhasznált gázt más szorzóval számolják. Legalábbis ezt a magyarázatot kapták az olvasók, akik csodálkoztak, hogy körülbelül 10 köbméteres augusztusi fogyasztás után miért számláznak ki nekik csaknem ötször annyit, mint eddig.

A Telex beszámol arról is, hogy

a havonta fizetőknél a fogyasztási jelleggörbe jön számításba.

A júliusi rendelet alapján a fogyasztást havonta diktálóknál a gáz átlagfogyasztását nem azonos havi értékekkel számolják, hanem az időjáráshoz és az országos fogyasztáshoz igazítva. Ennek megfelelően a fűtési szezon közepén, januárban többször annyit lehet fogyasztani kedvezményes áron, mint amennyit augusztusban, amikor senki nem fűt.

Az átlagfogyasztás kiszámolására használják az úgynevezett fogyasztási jelleggörbét, amely a teljes lakossági fogyasztás átlagolásából jön ki. Ez alapján az évi 1729 köbméteres fogyasztásból kedvezményesen fogyasztani januárban 336 köbmétert lehet, míg júliusban mindössze 14-et, augusztusban pedig 15-öt.

A portál hozzáteszi: "a rendszer tartalmaz egy óriási igazságtalanságot is. Mégpedig azt, hogy az elszámolás szigorúan havi jellegű. Azaz ha egyik hónapban az akkorra meghatározott értéknél többet fogyasztunk, akkor a többletet a magas áron kell kifizetni, ha viszont kevesebbet, akkor nem kompenzálják vissza a különbözetet."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×