eur:
389.75
usd:
361.92
bux:
68484.97
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
USA, Washington State, Bellevue, Interlake High School
Nyitókép: Jetta Productions/Getty Images

Szombati tanítást vezetnek be egy győri iskolában

A tervek szerint él a törvény adta lehetőségével a Győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskola, ami a honlapján megjelent tájékoztatás szerint az őszi szünetig terjedő időszakban bevezeti a szombati oktatást. Ezáltal meghosszabbodik a téli szünet, ami jelentősen hozzájárul az oktatási intézmény energiaköltségeinek a csökkentéséhez.

Az iskola honlapján mások mellet az olvasható, hogy a kormányzati szándék szerint ők is a jelenléti oktatást preferálják, mert úgy tapasztalják, hogy a gyerekek hatékony előrehaladása ebben a tanítási formában a legoptimálisabb – szúrta ki a Portfolio.

Mindazonáltal az évkezdés nemcsak a családok, hanem a tantestület, az iskolavezetés számára is új feladatokat és kihívásokat jelent – teszik hozzá. „Különösen igaz ez a mostani helyzetben, amikor az energiaválság és a Covid-járvány miatti izgalmakkal, és találgatásokkal teli a média, a közvélemény” – fogalmaznak, példaként említve, hogy lesz-e online oktatás, hogyan fizetik az iskolák a fűtésszámlát vagy milyen megszorító intézkedések várhatók.

Az energiaválság kezelésére a saját lehetőségeik keretein belül intézkedéseket hoztak – amiről folyamatosan tájékoztatják a szülőket is –, az iskolaépület takarékos működése, fűtése pedig jelen helyzetben megoldott – emelik ki.

Emlékeztetnek, hogy a Nkt. 30. § 2. bekezdése értelmében „Alapos indokkal, a fenntartó egyetértésével a tanítási hetek – a szombat igénybevételével – hat tanítási nappal is megszervezhetők abban az esetben, ha a tanulók részére legalább harminchat óra megszakítás nélküli heti pihenőidő, és az elmaradt heti pihenőnapok igénybevétele – egy vagy több összefüggő tanítási szünetként – a tanítási félév során biztosítható.”

Élve a lehetőséggel, a Győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskolában úgy döntöttek, hogy

az őszi szünetig terjedő időszakban a szombati napokon reggel 8 órától háromnegyed 12-ig tanítás lesz.

Ez hét szombati napot érint (szeptember 10., 17. és 24., illetve október 1., 8., 15. és 22.).

Jelezték, hogy a szombati tanítási napokon a fő tárgyakra koncentráló, órarend szerinti, tömbösített oktatás folyik majd. Tízórai, ebéd és délutáni ügyelet nem lesz. A ledolgozott napokkal a téli szünetet egészítik ki, ami így: december 19-től január 6-ig tart majd.

Mint hozzáteszik, az áttervezett munkarenddel szeretnék a jelenléti oktatással töltött napokat az első két hónapban növelni, ami a gyermekek életkorára tekintettel a tanulási folyamat hatékonyságát is szolgálja.

Mindemellett a decemberi időszakban történő leállás komoly tétellel csökkenti a költségvetésüket is.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×