eur:
389.01
usd:
360.8
bux:
68155.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a TDK Hungary Components Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. március 28-án. A TDK japán elektronikai óriás magyarországi leányvállalatának 26 milliárd forintos beruházása nyomán 250 új munkahely jön létre Szombathelyen. Az állam 6,6 milliárd forint támogatást nyújt az elektromos autókhoz szükséges szenzorok gyártásával foglalkozó üzletág kialakítását célzó fejlesztéshez.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Egy kormányzati "nem"-et visz Varga Mihály az uniós tanácskozásra

Még újabb világrend épül Szijjártó Péter szerint.

Új világrend épül, de még senki se tudja megmondani, hogy milyen lesz - ha egyáltalán lesz olyan, hogy “elkészül”, hiszen ilyenről már a járvány kapcsán is volt szó, de mielőtt az a folyamat véget ért volna, most megint a világgazdasági rendszer teljes felborulásával állunk szemben - fejtette ki a külgazdasági és külügyminiszter egy Facebook-videóban.

Mint mondta, sok feszültség és sok vita van az átrendeződés miatt, és ezek közül az egyik legjelentősebb a globális minimumadóra vonatkozó. Nagy a nyomás arra, hogy Európában vezessék be ezt, már a jövő év legelejétől.

Pénteken üléseznek az EU pénzügyminiszterei, ahol Szijjártó Péter szerint megpróbálják ezt a döntést átvinni. Elfogadni csak konszenzussal lehetne, de Varga Mihály nemmel fog szavazni - ezt egy másik bejegyzésében is megírta a külgazdasági és külügyminiszter.

Most megismételte, hogy a magyar kormány álláspontja szerint rendkívül súlyos következménye lenne ennek az intézkedésnek, hiszen háború van, az európai gazdaság pedig elképesztően súlyos kihívásokkal néz szembe: egekben vannak az energiaárak, a kamatok és az infláció, a beszállítói láncok pedig megszakadtak. Ebben a helyzetben az európai termelő vállalatok adóteherheinek növelése súlyos problémákat okozna. Főleg úgy, hogy

egyedül Európában kerülne sor a globális minimumadó bevezetésére. Ezzel az európai vállalatok súlyos versenyhátrányba kerülnének a világ más kontinensein működő vetélytársaikkal szemben.

Közép-Európa veszítené a legtöbbet Szijjártó Péter szerint, és Magyarországon, az alacsony, munkát és vállalkozásokat terhelő adók világában lenne a leghátrányosabb.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×