eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Magyarország Ügyészsége/YouTube

Letörte a leengedett félsorompót, majd továbbhajtott – kép

Ugorhat a 78 éves Nógrád megyei férfi jogsija.

A vádlott 2022. február 11-én 14 óra 10 perc körüli időben érkezett a Pásztó és Mátraszőlős közötti vasúti átjáróhoz, ahol a közlekedést biztosító félsorompó le volt engedve, a fénysorompó pedig villogó piros jelzést adott.

A vonat műszaki hiba miatt azonban nem tudott menetrend szerint elindulni a pásztói vasútállomásról, ezért – mivel a vasúti közlekedési szabályok szerint ha a tilos jelzést adó fénysorompó mellett 6 percig nem halad el a vonat, a berendezés a jelzéssel teljesen leáll – 14 óra 08 perckor a fénysorompó sötétre váltott, ám a félsorompó mindkét irányból leengedett állapotban maradt.

Az idős férfi figyelmen kívül hagyta, hogy a fénysorompó nem jelez semmit, és egy előtte haladó járművet követve behajtott az átjáróba. Az áthaladás során a lezárt félsorompót kikerülő jármű mögött haladva személygépkocsijának jobb oldalával a sorompórúdnak ütközött, azt letörte, majd tovább haladt Mátraszőlős irányába.

Az ütközés következtében személyi sérülés nem történt, de hat vonat a félsorompó letörése után keresztülhaladt a vasúti átjárón, úgy, hogy az sorompóval már nem volt biztosítva – jegyzi meg közleményében a Nógrád Megyei Főügyészség.

Hozzáteszik: a baleset oka az volt, hogy a férfi megszegte a KRESZ azon rendelkezéseit, miszerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad, megközelítés és az áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek, a járművel meg kell állni, ha a sorompó vagy félsorompó lezárt helyzetben van, illetve a fénysorompó villogó fehér jelzést nem ad.

Az ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat, a büntetlen előéletű vádlottal szemben pénzbüntetés és járművezetéstől eltiltás kiszabására, valamint a MÁV Zrt. 26 577 forintos kárigényének megfizettetésére tett indítványt.

Az ügyben a Pásztói Járásbíróság dönt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×