eur:
393.17
usd:
367.48
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Megjelentek az extraprofitadó kivetéséről szóló részletszabályok - a nap hírei

A főpolgármester szerint a kormány a jelenlegi formájában felszámolta a rezsicsökkentést. Ferenc pápa szerint az egyház megújításához modernizációs tervekre is szükség van.

Megjelentek a rezsi- és honvédelmi alap felállításáról, illetve az azt finanszírozó extraprofitadó kivetéséről szóló részletszabályok. A gazdaságfejlesztésért felelős miniszter a Kossuth rádióban megerősítette: az adó összege 2022-ben meghaladja a 800 milliárd, jövőre pedig eléri az ezer milliárd forintot. Megismételte: a bankokat, az energiaipari és kereskedőcégeket, valamint a légitársaságokat érintő extraprofitadók célzottak és átmenetiek. Hozzátette: a kormány folyamatosan figyeli, hogy a cégek áthárítják-e terheiket a fogyasztókra, és keményen fellép, ha ez megtörténne. Szólt arról is: a kormány önmagán végzi a legnagyobb spórolást.

Az infláció alakulását figyelembe véve dönt az élelmiszerek és üzemanyagok július 1-jén lejáró árstopjának sorsáról a kormány - mondta el a Kossuth rádióban a gazdaságfejlesztésért felelős miniszter. Nagy Márton hozzátette: a kabinet tapasztalatai szerint egyelőre nem tetőzött ezeknek a termékeknek a drágulása. Kiemelte: a rezsivédelemből ki kell lépniük az önkormányzatoknak és a gazdálkodó szervezeteknek, így az a jövőben újra csak a családoknak marad elérhető. Szólt arról is, hogy az új kormányzati intézkedések évente több mint 2 ezer milliárd forintos megtakarítást jelentenek és elérhetővé teszik az idei 4,9 százalékos, és a jövő évi 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycélt.

Brutális megszorításnak nevezte a főpolgármester a kormány által hétvégén bejelentett intézkedéscsomagot, amelynek értelmében július elsejétől rezsicsökkentésre kizárólag a lakossági fogyasztók lennének jogosultak. Karácsony Gergely a Facebook oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy a változás olyan közszolgáltatásokat is érintene, mint a közösségi közlekedés vagy a közvilágítás, ezért a politikus egyeztetéseket kezdeményez. Szerinte nem igaz az az állítás, hogy a kisvállalkozások és az önkormányzatok képesek lesznek kigazdálkodni annak hatásait, hogy kikerülnek a rezsicsökkentés alól. A főpolgármester úgy fogalmazott: az Orbán-kormány a jelenlegi formájában felszámolta a rezsicsökkentést, anélkül hogy arról előzetesen egyeztetett volna.

A Nemzeti Információs Központ és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatóját is felmentette és új vezetőket nevezett ki Orbán Viktor miniszterelnök. A Magyar Közlöny szerint Takács Tibort, a Nemzeti Információs Központ főigazgatóját pénteki hatállyal mentették fel tisztségéből. Szombattól Kovács Zoltán András a Nemzeti Információs Központ főigazgatója. Szintén pénteken távozott Szabó Hedvig a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat éléről. Helyére Kiss Csabát nevezte ki főigazgatónak a kormányfő. A polgári nemzetbiztonsági és hírszerzési szolgálatok irányítása Rogán Antal, Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterhez került. Mindkét új főigazgatót már Rogán Antal javasolta.

Azonnali béremelést és a sztrájkjogok visszaállítását követelik a pedagógusoknak ellenzéki pártok. Az MSZP 50 százalékos béremelést követel a tanároknak, ezen kívül 100 ezer forint értékű utalványt is adna a tanároknak Pedagógusnap alkalmából. A Párbeszéd támogatja a szakszervezetek által kijelölt 10+45 százalékos béremelést. Az LMP szerint a bérekre rakódó adó- és járulékterhek miatt az unióban a magyar pályakezdő pedagógusok nettó bére csak Bulgáriát előzi pár ezer forinttal. Mindhárom párt elítéli a kormányzat célját, amely eltörölné a pedagógusok sztrájkjogát. A DK megszégyenítően alacsonynak nevezte a tanárok fizetését és egyben megbecsülésüket sürgeti.

Pünkösdkor a Szentlélek megtanítja az embereket, hogy értsék Isten üzenetét és egymást - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Kossuth rádióban. A bíboros kiemelte: Pünkösdkor az emberek, akiknek más és más volt az anyanyelvük, a Szentlélek erejével megértették egymást és az apostolok örömhírét. Az ünnepnek ez az üzenete ma is fontos, és az is marad az emberiséget új és új kihívások elé állító történelem végéig.

A pápa szerint az egyház megújításához nemcsak programokra, hanem modernizációs tervekre is szükség van. Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott pünkösdi misén kijelentette: az egyház tagjainak saját problémáik és érdekeik védelme helyett, a régi és az új utakat egyszerre kell járniuk, a szolgálat, a misszió, a szegénység tanúsításával. Pünkösd vasárnap lépett életbe a vatikáni kúria reformja, amelyet a március 19-ei apostoli konstitúcióval rendelt el a katolikus egyházfő. Ferenc pápa a térdfájása miatt ülve követte a misét, de személyesen mondta el a homíliát.

Egy kínai állami vállalat felvásárolná a Forbes amerikai üzleti magazint 630 millió dollárért - jelentette a Washington Free Beacon című hírportál. A Kínai Kommunista Párt irányítása alatt álló Magnum Opus állítólag augusztusban venné meg a folyóiratot. Amerikai republikánus szenátorok egy csoportja kifogásolta a felvásárlási szándékot, nemzetbiztonsági fenyegetésnek nevezve azt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×