eur:
389.43
usd:
364.4
bux:
68311.17
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A szavazatszámláló bizottság tagjai megkezdik a szavazatok számlálását a budapesti Szent István Magyar Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Függetlenek napja - rengeteg időközi választás volt vasárnap Magyarországon

Volt olyan induló is, akire egyetlen szavazatot sem adtak le.

Rengeteg időközi választásra került sor vasárnap Magyarországon, többségükben kistelepüléseken.

Két független jelölt közül Oncz Pétert választották meg polgármesternek vasárnap Zalaszabarban, a 488 választópolgár közül 179 vett részt a szavazáson, Takács Béla 16 vokssal kapott kevesebbet ellenfelénél. A választásra a veszélyhelyzeti rendelkezések miatt csak most kerülhetett sor.

Kehi Józsefet (független) választották polgármesternek a vasárnap tartott időközi polgármester-választáson a Baranya megyei Illocskán. A Villánytól néhány kilométerre délkeletre fekvő község egyetlen szavazókörében a névjegyzékben szereplő 197 választópolgár közül 124-en voksoltak, érvénytelen szavazat nem volt. A tisztségért öten indultak: a négy független jelölt közül Kehi József 66, Polyák Erika 45, Mészáros József 9, Jankovics János 4 szavazatot szerzett, míg a Munkáspárt jelöltjére, Kós Zoltán Istvánra senki nem szavazott.

Három független jelölt közül Kozma Istvánt választották polgármesternek a vasárnap tartott időközi polgármester-választáson a Baranya megyei Bürüsön. A Szigetvár közelében fekvő község egyetlen szavazókörében a névjegyzékben szereplő 71 választópolgár közül 63-en voksoltak, ketten érvénytelenül. Kozma István 42, Sárosi Gyula 17, Kovács László 2 szavazatot kapott. Az időközi választást azért kellett kiírni, mert az előző polgármester lemondott posztjáról.

Az egyedüli jelöltként induló Radics Attila (Fidesz-KDNP) lett a Győr-Moson-Sopron megyei Agyagosszergény polgármestere a vasárnap tartott időközi választáson. A 787 választásra jogosult polgár közül 263 adta le voksát a szavazókörben. A választáson a képviselő-testület további négy tagját is megválasztották.

Sötét Györgyöt (független) választották a Veszprém megyei Balatonudvari polgármesterévé vasárnap. Az időközi választáson a posztért három független jelölt indult. Sötét György 92, Puhr Ádám Balázs 47, Varga Andrea 44 szavazatot kapott. A 321 választásra jogosult közül 185-en mentek el szavazni, ketten érvénytelenül voksoltak. A településen az előző polgármester, Szabó László (független) lemondása miatt kellett időközi választást tartani.

Az egyedüli jelöltként induló Zólyomi Tamás (Fidesz-KDNP) maradt a polgármester Etyeken. A névjegyzékben 3602-en szerepeltek, az időközi választáson 1722-en voksoltak, 1453-an adták szavazatukat Zólyomi Tamásra. A településen hat képviselői tagot is választottak. Az időközi polgármester- és önkormányzati képviselő-választásra azért volt szükség, mert a képviselő-testület 2020. július 29-én feloszlott.

Öt független jelölt közül Serfőző Szabolcsot választották a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tállya község új polgármesterévé a vasárnap megtartott időközi voksoláson. A választást azért írták ki, mert az 1700 lakosú település korábbi polgármestere lemondott posztjáról. A polgármesteri tisztségért Drozsnyik-Kiss Mónika, Serfőző Szabolcs, Szentmarjai Levente, Szabó Zoltán Bence és Tökölyi János indult, közülük Serfőző Szabolcs kapta a legtöbb, szám szerint 586 szavazatot - közölte a helyi választási bizottság elnöke.

Az érvényes szavazatok 50 százalékával a független Hunyadi Balázst választották polgármesterré a Komárom-Esztergom megyei Pilismaróton a vasárnapi időközi választáson. A szavazásra jogosult 1650 lakos közül 741 ember adott le érvényes szavazatot, ez 45 százalékos részvételi aránynak számít, az itt élők hét független jelölt közül választhattak. A településen újraválasztották a képviselő-testületet is, a hat helyért 11 független jelölt indult. Pilismaróton 2020 augusztusában a lakosság tiltakozott egy 122 hektáros külszíni sóderbánya megnyitása ellen, ezt látva mondott le a polgármester, majd a testület feloszlatta magát. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal később visszavonta a tervezett bánya környezetvédelmi engedélyét, arra hivatkozva, hogy a bányanyitás nincs összhangban a község szabályozási tervében és a helyi építési szabályzatban rögzített előírásokkal.

A független jelöltként induló Perneki Lászlót választották Csanádpalota polgármesterévé a vasárnap tartott időközi voksoláson - derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapján közölt adatokból. A 2376 választásra jogosult csanádpalotai közül 1420-an vettek részt a választáson, közülük 1400-an adtak le érvényes szavazatot. A 2006 óta önkormányzati képviselőként dolgozó Perneki Lászlót 1026-an támogatták, a szintén függetlenként induló Debreczeni István korábbi polgármester 374 szavazatot kapott. A Csongrád-Csanád megyei kisvárosban azért kellett időközi választást tartani, mert a képviselő-testület 2020 júliusában a feloszlásról döntött. Az időközi választást 2020. november 8-ra tűzték ki, de a voksolást a koronavírus-járvány miatt nem lehetett megrendezni. A román határ menti kisvárosban képviselő-választást is tartottak, a hat helyéért tizennyolcan indultak, valamennyien függetlenként.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 16:30
×
×
×
×