eur:
393.52
usd:
367.01
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az Árpád-házi Szent Margit emléknapjához kapcsolódóan tartott ünnepi szentmisén a margitszigeti domonkos kolostor romjainál 2019. január 20-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Erdő Péter: a feltámadás fényében felelősek vagyunk egymásért

A feltámadás fényében felelősek vagyunk egymásért, népünkért és a teremtett világért - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján, szombat este a budapesti Szent István-bazilikában.

A zsúfolásig megtelt székesegyházban a bíboros arról beszélt: mivel "ugyanaz az Atya teremtett minket", láthatatlan kötelékek kapcsolnak össze a világmindenség összes létezőjével, és "egyetlen nagy családot alkotunk".

Ez a közösség pedig nem lehet valódi, "ha nincs a szívünkben gyengédség, együttérzés és aggódás" a többi emberért - hangsúlyozta Ferenc pápát idézve.

Ugyanakkor a húsvét öröme nemcsak felelősségre szólít, hanem erőt és reményt is ad, mert Isten "minden jó igyekezetünkben szeretettel kísér minket" - tette hozzá Erdő Péter.

A bíboros felidézte, hogy a feltámadt Krisztus ezt mondta a tanítványoknak: "Ne féljetek!". És ezt mondja "nekünk is, mert az élet és a szeretet lehetőségei meghaladják az emberi képzeletet - fogalmazott.

Kitért arra: Szűz Mária szívét határtalan öröm töltötte el húsvétkor a "földre sújtó teljes fájdalom után", mert egész szívével szerette fiát, a "titokzatos egyetlent", akiben Isten ígéretei maradéktalanul és minden emberi várakozáson túl beteljesedtek.

"Ha tehát imádjuk Krisztust, és mindenki másnál jobban tiszteljük Máriát, örüljünk is velük együtt!" - kérte a főpásztor.

Az ünnepi liturgia keretében Erdő Péter felnőtteket keresztelt meg és részesített a bérmálás szentségében, a jelenlévő hívek pedig megújították keresztségi fogadalmaikat.

A szertartás végén a hívek a bíboros vezetésével körmenetet tartottak a bazilika körül.

Nagyszombaton, az esti vigília szertartásával kezdődik a katolikus egyház legfontosabb ünnepe, a húsvét, amely a kereszténység legnagyobb örömhírét hirdeti: Jézus feltámadt a halálból, és ezzel minden embert megváltott bűneitől, és mindenkit meghív az örök életre.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×