INFORÁDIÓ
2022. június 30. csütörtök
Pál

húsvét

hosszú hétvége

nyitvatartás

menetrend

ünnepi közlekedés

Óriástojás a hajdúszoboszlói húsvéti parkban 2022. április 12-én. A parkot képzőművészek, valamint művészeti iskolák oktatói és diákjai díszítették fel a közelgő ünnepre.

Minden a hosszú hétvégéről: nyitvatartások, menetrendek, korlátozások

Infostart

A négynapos ünnep miatt sok minden megváltozik – összeszedtük a könnyebb eligazodás érdekében.

Kiskereskedelem

Általános szabály szerint nagypénteken, húsvétvasárnap és húsvéthétfőn a boltok zárva tartanak, de akad egy-két kivétel ezeken a napokon is.

A nagy üzletláncok – Aldi, Auchan, Lidl, Metro, Penny, Spar, Tesco – esetében a következő lesz a nyitvatartási rend az ünnep előtt, alatt és után:

 • április 14-én, csütörtökön: a szokásos csütörtöki nyitvatartás
 • április 15-én, nagypénteken: zárva
 • április 16-án, szombaton: a szokásos szombati nyitvatartás
 • április 17-én, húsvétvasárnap: zárva
 • április 18-án, húsvéthétfőn: zárva
 • április 19-én, kedd: a szokásos keddi nyitvatartás

A CBA, illetve a Príma hálózat, valamint a Coop és a Reál boltjai üzletenként eltérő nyitvatartással működnek az ünnepi időszakban, érdemes az interneten vagy az üzletekben kihelyezett tájékoztatók által tájékozódni az adott bolt nyitvatartásáról.

Húsvétkor kivételt képeznek az OMV Spar express üzletek is, amelyek az ünnepnapok alatt is nyitva tarthatnak.

A jogszabály szerint nyitva tartó kivételek:

 • a benzinkutak,
 • az önálló virágboltok,
 • az újságosok,
 • az édességboltok,
 • a kisebb, jellemzően nonstop üzemelő boltok, illetve a trafikok, ha a tulajdonos vagy a családtagja áll a pult mögé.

A nem élelmiszert árusító kiskereskedelmi egységek egyéni rendben tarthatnak nyitva az ünnepi hétvégén. Így számos szaküzlet, kereskedés egyéni döntés nyomán péntektől egészen húsvét hétfőig zárva tart, azaz szombaton sem nyit ki.

A Nemzeti Dohányboltok húsvéti nyitvatartása eltérhet az általánostól, ezért a pontos nyitvatartásról érdemes az interneten vagy az üzletekben kihelyezett tájékoztatók által tájékozódni a konkrét bolt nyitvatartásáról.

A Magyar Posta arról tájékoztatta az ügyfeleket, hogy április 15-én, pénteken minden postai szolgáltatóhely zárva tart, viszont április 19-én, kedden egyes megyeszékhelyi posták nyitvatartása az április 18-i húsvéthétfői munkaszünet miatt ideiglenesen meghosszabbodik.

A húsvéti hosszú hétvégén az ügyeleti rend szerint működő gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást. Az ügyeleti, vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról megyénként vagy akár az adott településre kilistázva az OGYÉI honlapján lehet tájékozódni.

Hulladékszállítás

A hulladékszállítást a szokásos munkarend szerint végzi a fővárosban az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió a húsvéti ünnep alatt, a lakossági hulladékudvarok és az ügyfélszolgálati irodák azonban zárva tartanak.

Pénteken, szombaton, vasárnap és hétfőn az adott napnak megfelelő program szerint zajlik majd a hulladékszállítás. Az Ecseri úti központi ügyfélszolgálat és a telefonos ügyfélszolgálat a hétfői hosszított nyitvatartás pótlásaként április 21-én, csütörtökön 8 órától 20 óráig áll az ügyfeleik rendelkezésére.

Közlekedés

Az ünnepi hosszú hétvégén megváltozik a vonatok közlekedési rendje, a vonatok április 14-én a pénteki, 15-én a szombati, 16-án és 17-én az ünnepnapi, 18-án a vasárnapi, 19-én már a munkanapi menetrend szerint közlekednek. A Volánbusz-járatok és a HÉV-ek közlekedési rendje is módosul – közölte a MÁV.

A kiemelt, forgalmasabb vonalakon a csúcsidőszakokban közlekedő InterCity vonatokhoz – a lehetőségekhez képest – több kocsit kapcsolnak, attól függően, mennyi helyjegyet adnak el.

A várható jelentős utasforgalom miatt és a pénztárak előtti sorban állás elkerüléséért a MÁV azt ajánlja, hogy a jegyváltáshoz az utasok vegyék igénybe az 5 százalékos kedvezményt nyújtó jegyautomatákat, vagy 10 százalékos kedvezménnyel az online jegyvásárlást a megújult Elvirán vagy a MÁV-applikációban.

A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt csütörtök 10 órától hétfő éjfélig vehetik igénybe. A gyerekek, családosok, tanulók, diák- és felnőttcsoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményeikkel.

A tavaszi szünet és a húsvéti ünnepek idején módosul a Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is. Április 15-én nagypénteken a munkaszüneti napon, 16-án a szabadnapon, 17-én, húsvétvasárnap a munkaszüneti napon, 18-án, húsvéthétfőn a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napon érvényes menetrend szerint indulnak a járatok. A részletek a Volánbusz honlapján olvashatók.

Tudatták azt is, hogy április 14-én a H5-ös (szentendrei) és a H7-es (csepeli) HÉV a tanítási szünetben pénteken érvényes menetrend szerint, a H6-os (ráckevei), a H8-as (gödöllői) és a H9-es (csömöri) HÉV a munkanapokon érvényes menetrend szerint jár.

Április 15-től 18-ig (nagypéntektől húsvéthétfőig) a HÉV-vonalakon a munkaszüneti napi menetrend lesz érvényben (kivéve április 16-án a csepeli HÉV-et, amely vonalon aznap szombati menetrend szerint járnak a szerelvények). A menetrendek elérhetők a BKK utazástervezőjében.

Nagypéntektől húsvéthétfőig a 3-as metró egész nap Újpest-központ és a Lehel tér, valamint a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között jár. A Lehel tér és a Nagyvárad tér között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni – közölte a BKK.

 • Csütörtökön az iskolaszünetben érvényes, pénteki munkanapi menetrend szerint közlekednek a BKK-járatok.
 • Nagypénteken az ünnepnapokon, illetve a munkaszüneti napokon érvényes menetrend, szombaton viszont a szombati menetrend lesz érvényben.
 • Húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az ünnepnapokon, illetve a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint járnak a BKK-járatok.
 • Jövő kedden az iskolaszünetben érvényes munkanapi menetrend lesz érvényben.

A BKK felhívta a figyelmet, hogy a hosszú hétvégén is érdemes használni az utazás megtervezéséhez az új BudapestGO alkalmazást, amely többek között valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat az úti cél eléréséhez, de akár jegyet, bérletet is meg lehet vásárolni az applikáció segítségével.

Kamionstop

A húsvéti hétvégén módosított rend szerint alakul a kamionstop: csütörtök este 10 órától pénteken 22 óráig, majd szombaton este 10-től vasárnap este 10 óráig lesz érvényben. Ezt követően 8 órás időablakot nyitottak a kamionosok közlekedését segítve, majd húsvét hétfőn reggel 6 órától este 10 óráig újra kamiontilalom lesz érvényben a hazai utakon.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018