eur:
394.74
usd:
370.78
bux:
65491.46
2024. április 19. péntek Emma
Turistákat szállító busz a Lánchídnál, a Széchenyi téren 2018. július 27-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Fájón drágulhatnak az autóbuszos kirándulások

Elsősorban a magas üzemanyagárak és a gyenge forint miatt.

Akár 15 százalékkal is drágulhatnak az autóbuszos kirándulások, például az osztálykirándulások költségei, a magas üzemanyagárak és a rossz forintárfolyam miatt – erről egy turistautakat és osztálykirándulásokat szervező cég vezetője beszélt az RTL Híradónak. A turistabuszokra ugyanis nem vonatkozik a hatósági árazás, így piaci áron jutnak a benzinhez.

Az egyik nagy busztársaság ügyvezetője úgy nyilatkozott, hogy bár ők eddig nem drágítottak, kedvezményt már nem tudnak adni, és elképzelhető, hogy hamarosan árat is kell emelniük. A benzinárstop ugyanis nem vonatkozik a 3 és fél tonnánál nehezebb járművekre, így nekik piaci áron kell, hogy tankoljanak.

„Az üzemanyag jelenleg 50 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt, ez – ha a fuvardíjból vett részarányát nézzük – azt jelenti, hogy

körülbelül 10-15 százalékkal kell emelni az árakat”

– fogalmazott. A buszok és alkatrészek vásárlása mind euróalapú, így a forint gyengülése tovább növeli a költségeket – tette hozzá a Grand Tours ügyvezetője.

A PSZ alelnöke a csatornának azt mondta, több osztályfőnök jelezte neki, hogy a drágulás miatt újra kellett tervezni az osztálykirándulásokat. „Annyit tudnak csinálni, hogy lefaragják a napokat, autóbusz helyett igénybe veszik az ingyenes vasúti közlekedésre a lehetőséget, és ezzel próbálják a költségeket lefaragni. Úgy tűnik számomra, hogy két-három napos kirándulások helyett az egynapos kirándulások kerülnek előtérbe” – mondta Totyik Tamás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×