eur:
393.14
usd:
366.88
bux:
66559.84
2024. április 25. csütörtök Márk

Győztest hirdettek: így újulhat meg a Városmajor – képek

Nagyobb zöldterület, tó, sportpályák és kutyás élménypark is helyet kap a budai parkban a tervek szerint.

Kihirdették a Városmajor megújítására kiírt nyílt tájépítészeti tervpályázat eredményét. A 14 beérkezett pályamű közül a zsűri az OpenSpace Kft. tájépítész iroda és a Deichler Jakab Stúdió Stúdió csapatának munkáját ítélte a legjobbnak, így ők készíthetik el a Városmajor megújításának részletes terveit.

"Az új Városmajor egyszerre lesz természetközeli pihenőkert, zöld tisztásokkal, napozóréttel, nagy tóval a közepén, és játszóterekkel, közösségi sportpályákkal felszerelt családbarát szabadidőpark. Az új parkbejáratoknak köszönhetően pedig többé nem kell majd hatalmasat kerülni: babakocsival, biciklivel és gyalogosan is könnyebben megközelíthető lesz a Major" – közölte közösségi oldalán az eredményeket ismertetve Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár kiemelte.

A részletek:

  • 15 ezer négyzetméterrel nő a zöldterület. A park közepén napozórétet alakítanak ki, mellette egy természetes hatású, nagy tó terül majd el. A tó akkor hozható létre, ha a főváros vezetésével közösen sikerül új otthont találni a Városmajori Szabadtéri Színpad számára.
  • Tematikus parkrészeket alakítanak ki, minden korosztály megtalálja majd a számára kedves időtöltést. A Széll Kálmán tér felé eső rész csendesebb pihenőkerti, sétakerti funkciót kap, a Szent János Kórház felé lévő részen pedig az aktivitást szolgáló közösségi sportpályák, játszóterek kapnak helyet.
  • Változatos játszótereket és KRESZ-parkot is építenek a gyerekeknek.
  • A Városmajor minden irányból könnyen megközelíthető lesz, több új bejárattal.
  • Több közösségi sportpályát hoznak létre, öltözőket építenek, másfél kilométeresre hosszabbítják a futókört. Az MTK csarnokait lebontják.
  • A Városmajori Gimnáziumot integrálják a park szövetébe, a Szent János Kórház irányából egy szélesebb és rendezettebb sétány vezet majd el az iskola épületéhez.
  • Több pelenkázóval felszerelt mosdó, ivókutak és jó minőségű utcabútorok, padok, asztalok is szolgálják majd a parkhasználók kényelmét.
  • Kutyás élményparkot is kialakítanak.

Fürjes Balázs közölte, indul a közösségi tervezés, több fórumot, szakmai workshopot is szerveznek minden tervfázisban.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×