INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

ukrajna

menekültek

roma

betegség

háború

befogadás

ZAHONY, HUNGARY - MARCH 06: A refugee girl from Ukraine uses a blanket to keep warm at Zahony train station on March 06, 2022 in Zahony, Hungary. Around 1.5 million refugees from Ukraine have fled into neighbouring countries since Russia began a large-scale attack on Ukraine on February 24, according to data from the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR). (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

Egyre több roma érkezik, nekik és az őket ellátó kistelepüléseknek is segítség kell – Helyszíni riport

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

Az ukrán háború elől menekülve egyre több cigány származású menekült érkezik Kárpátaljáról, akiket gyakran kis határ menti települések fogadnak be. Utóbbiak az adakozókban és a támogatásokban bíznak, minimális adóbevételeik mellett ugyanis saját erőből nem tudják hosszabb távon finanszírozni a menekültek ellátását.

Bármelyik nap megszülhet az a munkácsi kismama, aki férjét hátrahagyva jött át gyermekeivel Magyarországra. Egy határhoz közeli kistelepülésen kapott menedéket. Amióta itt vannak, kétszer is megvizsgálták születendő gyermekét, szerencsére minden rendben van vele. Ha fájdalmai lesznek, csak szóljon, és rögtön hívják az orvost – mondták neki a segítők.

Nagyon sok cigány származású ember indult meg Kárpátaljáról. Egy részük továbbmegy, de sokan kivárnak – ezt tapasztalja a határ menti befogadóhelyeken Turgyán Sándor, a mátészalkai református gyülekezet tagja, aki maga is cigány származású.

"Úgy érzik, hogy haza szeretnének menni, ott van akármilyen kis házuk, oda kötődnek, aki ott született, az oda vágyik, ott van az élete. A magyarországi romáknak is nehéz munkát találni, nemhogy még azoknak, akik külföldről, a háború elől jöttek."

Az alig 500 lelkes, többségében romák lakta Uszka polgármestere, Borbély Lászlóné sztrók után gyógyul, mégis az elsők között nyitotta meg a helyi idősek klubját az érkező romák előtt. Volt, hogy egy éjszaka alatt 80-an fordultak meg náluk.

"Több településen vannak cigányok, fogadták őket, de nem úgy, mint a magyarokat, ez az igazság. Első három nap mi láttuk el őket, holott nincs nekünk konyhánk. Hoztak vagy 3-4 szállítmányt, de reméljük, hogy még ezek után is fognak támogatni bennünket, mert ha így megy, még az önkormányzatokat is meg fogja rengetni a helyzet. Ennek a településnek egyáltalán nincsen bevétele, hiszen nincsenek vállalkozók, hogy adókat fizessenek itt. Amit az állam ad, abból tengetjük a falut úgy, ahogyan tudjuk."

Soltész Ferenc Dávid, Nábrád polgármestere arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy a települést a katasztrófavédelem jelölte ki befogadóhelynek. Szombaton például 45 emberről gondoskodtak.

"Teljes ellátásukat segítjük, élelmiszerrel, pelenkával, gyógyszerrel, ruházattal. Sajnos nagyon betegek a gyerekek is, úgyhogy próbáljuk őket kezelni. Kaptunk orvosi segítséget, de sajnos nagyon nehéz körülmények között élnek ezek az emberek amúgy is."

Hozzátette: a helyiek is megmozdultak, mindenki odateszi a magáét, és adományok is érkeznek. Ottjártunkkor éppen Budapestről futott be egy telepakolt mikrobusz. A polgármester azt reméli, hogy a segítők kitartanak és a konfliktus végéig el tudják majd látni a menekülteket.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Nyitókép: Christopher Furlong/Getty Images

Kapcsolódó hang

Roma menekültek
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018