eur:
392.75
usd:
366.42
bux:
66730.53
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgép éjszakai kiképző repülésen az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, Kecskeméten 2016. október 25-én. Az éves kiképzési tervnek megfelelően október 18. és 28. között éjszakai repüléseket hajtanak végre a pilóták.
Nyitókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Tíz évvel meghosszabbítanák a Gripen-szerződést

Védelmi ipari együttműködésről tárgyalt Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos Svédországban.

A svéd–magyar kapcsolatokban a védelmi ipari együttműködés erős pillér és erre mindkét fél kölcsönösen kíván építeni. Ennek az együttműködésnek a még magasabb szintre emelését jelentheti, ha további közös kutatás-fejlesztési projektekbe tudunk kezdeni – közölte a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a héten folytatott svédországi tárgyalásaival kapcsolatban.

Maróth Gáspár a svéd védelmi minisztérium államtitkárával, Jan-Olof Linddel, valamint hivatali partnerével, Göran Martenssonnal, Svédország fegyverzeti igazgatójával tárgyalt, aki egyúttal a svéd Védelmi Beszerzési Hivatal (FMV) vezérigazgatója is. Áttekintették az Európai Unió védelmi ipari fejlesztéseinek stratégiai célkitűzéseit, a lehetséges közös svéd–magyar védelmi ipari fejlesztések stratégiai szempontjait. Biztonságpolitikai témák is szerepeltek napirendjükön, így az Ukrajna kapcsán kialakult helyzet értékelése is. Egyetértettek abban, hogy az elsődleges cél a régió békéjének fenntartása.

A felek tisztázták a honvédség Gripen harcászati repülőgép flottájának üzemképességét biztosító, 2026-ban lejáró megállapodás újabb tíz évvel történő meghosszabbításának lehetséges paramétereit.

Maróth Gáspár megbeszéléseket folytatott a Saab AG vezetésével, valamint Marcus Wallenberggel, a cégcsoport igazgatótanácsának elnökével a jövőbeni konkrét együttműködés lehetséges területeiről – olvasható a kormánybiztosi közleményben.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×