eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Yellow taxi cabs waiting for a passenger in Budapest
Nyitókép: Ocskaymark/Getty Images

30 százalékos tarifaemelésért lobbiznak a taxisok a fővárosnál

2018 óta kőbe volt vésve a korábbi tarifa, az önkormányzat a veszélyhelyzetre hivatkozva nem engedte az emelést. Szerdán folytatódott a tüntetés, átadták a fővárosnak az ITM állásfoglalását is.

Lehet emelni a fővárosi rögzített taxis viteldíjakat a Fővárosi Kormányhivatal állásfoglalása szerint.

Korábban a Fővárosi Önkormányzat azért utasította el a taxisok ezirányú kérését, mert szerintük a veszélyhelyzeti rendeletek megtiltják az emelést.

"2013. szeptember 1-től létezik a fővárosban a hatósági rögzített ár, ami megállapítja, mennyi a kilométerdíj, az alapdíj és a várakozási díj. Ezt legutóbb 2018 július 1-jén módosította a fővárosi közgyűlés, tavaly a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával közösen kezdeményeztük ennek a tarifának a módosítását, az első pillanatban jelezte az önkormányzat, hogy

a veszélyhelyzeti rendelet miatt nem tudják a tarifaemelést jóváhagyni, illetve azt bevezetni"

- elevenítette fel az előzményeket az InfoRádióban Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Ezt követően fordultak a kormányhivatalhoz állásfoglalásért, amely tartalma szerint nincs akadálya a tarifaemelésnek.

Az állásfoglalást a taxisok azonnal továbbították a fővárosnak.

Hogy milyen áremelést tartanának minimum elfogadhatónak, arról Metál Zoltán azt mondta,

30 százalék, mivel 2018 júliusa óta igen sok minden változott.

A fővárosi taxis tüntetés(ek)hez - szerda délre is szerveztek egy ilyet taxisok - az érdekképviseletnek nincs köze, az Országos Taxis Szövetség a tárgyalóasztalnál szeretne sikert elérni.

Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán azt írta: javasolja, hogy folytassák a tárgyalásokat a hivatalos taxis szervezetekkel, állapodjanak meg egy méltányos emelésben, amit a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztenek, és ha van teljes körű szakmai és politikai konszenzus, akkor dönthetnek a taxisok sok szempontból jogos igényeiről.

Szerdán folytatódott a taxisok tarifaemelésért kezdett demonstrációja szerdán Budapesten, a Főpolgármesteri Hivatal Városház utcai épülete előtt. A demonstráció után Horacsek Róbert, a szervezők szóvivője az MTI-nek elmondta: a két héttel ezelőtti, február 2-i demonstráció részeként a követeléseiket tartalmazó petíciót adtak át a Miniszterelnökségen és a Főpolgármesteri Hivatalban.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) válaszként állásfoglalást adott ki, amely szerint a veszélyhelyzeti intézkedések nem akadályozzák a tarifaemelést - közölte a szóvivő. Hozzátette, hogy ez feloldotta a tarifa megállapítására jogosult fővárosi önkormányzat és a taxisok közötti jogértelmezési problémát, ami hónapok óta akadályozta az érdemi előrelépést az ügyben. A taxisok most gyors és hatékony intézkedést várnak a tarifaemelés kérdésében. A szerdai demonstráción a minisztériumi állásfoglalást átadták Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettesnek.

Horacsek Róbert kitért arra is: két héttel ezelőtti petíciójuk kapcsán a Főpolgármesteri Hivatal úgy reagált, hogy a tárgyalásokon részt vehetnek a taxisok képviselői, de csak bejegyzett szervezeti formában. Ez ellentmond annak a kialakult gyakorlatnak, amely szerint a taxisok, illetve aláírásukkal támogatott megbízottjaik képviselték a szakmát a korábbi megbeszéléseken; ezt jelezték a főpolgármester-helyettesnek - hangsúlyozta a szóvivő.

Nem sokkal a demonstráció után meghívást kaptak a március 1-jére tervezett tárgyalásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×