INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

orvos

fogorvos

praxis

praxisjog

Kovács Ildikó háziorvos rendelőjében az oltásról tájékoztat egy nőt, mielőtt beoltják az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinájával Hhódmezővásárhelyen 2021. május 18-án.

Kelendőek lettek az orvosi praxisok

Infostart

Kiderült, melyik megyékben kelt el a legtöbb praxisjog.

Viszik, mint cukrot a praxisletelepedési és a praxisjogvásárlási lehetőségeket – közölte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a vg.hu-val. A költségvetésben tavaly és 2020-ban is 1 milliárd 250 millió forint állt rendelkezésre az alaporvosi ellátás javítására, ám az egészségbiztosítónak mind a két évben meg kellett emelnie a keretet.

2021-ben a NEAK adatai szerint 60 nyertest hirdettek a háziorvosi praxisjog vásárlásának támogatására kiírt pályázaton. A legfelkapottabb térségek között volt

  • Baranya,
  • Csongrád-Csanád,
  • Hajdú-Bihar és
  • Zala megye, ahol öt-öt,
  • Budapesten tíz,
  • Pest megyében pedig nyolc praxisjogvásárlási szerződést kötöttek meg.

A fogorvosok közül 29 olyan körzetben hirdettek nyertest a letelepedési pályázat keretében, amelyben már legalább 12 hónapja volt a praxis betöltetlen – de három orvossal a nyertes pályázat ellenére mégsem kötötték meg a támogatási szerződést.

Magyarországon 2022. január elsején a nyilvánosan elérhető adatok szerint 577 alapellátó háziorvosi praxis volt tartósan betöltetlen, üres fogorvosi körzetből pedig 250. Ezért a NEAK 2022. január elsejétől újra megnyitotta a tendereket, és meghirdette a pályázati felhívásokat.

Egy praxispályázaton legfeljebb 4 millió forint nyerhető el,

azzal a feltétellel, hogy a kiíró fenntartja a jogot arra, hogy a pályázott összegnek csak egy részét ítélje meg támogatásként. A letelepedési pályázatok célja az, hogy a támogatás felhasználásával az orvosok helyben telepedhessenek le a legalább 12 hónapja betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzetekben. E támogatásnál öt kategóriát állapított meg a NEAK. Az elsőnél a legalább 12 hónapja betöltetlen szolgálat esetén nettó 12 millió, a legmagasabb, ötös kategóriában pedig a legalább 60 hónapja betöltetlen szolgálat esetén 20 millió forintot is kaphat a pályázó.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018