eur:
394.24
usd:
370.07
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Budai fonódó villamos látványterve. Tervező: Főmterv Zrt. BFK
Nyitókép: BFK

Budai fonódó: előrelépések történtek a vitás kérdésekben

Három és fél órás egyeztetést tartottak a felek kedd délelőtt – számolt be Vitézy Dávid.

Ahogyan arról az Infostart is beszámolt, a budai fonódó villamos második ütemének, a Gellért tértől a Kopaszi-gátig történő szakaszának az újratervezését sürgette Karácsony Gergely egy múlt szerdai videoüzenetben. A főpolgármesternek a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) új tervei sem voltak elfogadhatóak, és úgy vélte: a jelenleginél egy sokkal zöldebb megoldást is meg lehet valósítani a beruházás során.

Karácsony Gergely felvetésére a BFK vezérigazgatója még aznap reagált, amit meg is osztott a Facebook-oldalán, emlékeztetve a többi között arra, hogy különböző fővárosi szervek nem járultak hozzá eddig ahhoz, hogy a tervezett 178 darab új fánál még több új legyen.

Hozzátette: az érdemi munkát ugyanakkor nem helyettesítheti egy Facebook-vita, ezért meghívót küldött Karácsony Gergely főpolgármesternek, László Imre újbudai polgármesternek, Erő Zoltán főépítésznek, Bardóczi Sándor főtájépítésznek, a BKK, a Budapest Közút, a BKM, a Fővárosi Vízművek, a Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatóinak, hogy kedd reggel jöjjenek el a BFK-ba és addig ne álljanak fel, amíg nem tudnak megállapodni.

Kedden végül 3,5 órás egyeztetést tartottak, ahol a főpolgármester kabinetfőnöke, Újbuda alpolgármesterei, a fővárosi és kerületi főépítész, a közműcégek és közlekedési cégek szakmai vezetése vett részt a BFK és a tervező mellett – számolt be a közösségi oldalán Vitézy Dávid, ismertetve azokat a pontokat, amelyekben megállapodás született:

  • „A BFK felügyelete mellett elkészült terv alapvetően jó, a villamospálya nyomvonalán nem kell módosítani, ezzel kapcsolatos kritika nincs. A forgalmi rend, a füves pályák hossza, a megállók elhelyezése, tehát a terv 99 százaléka a fővárosnak és a kerületnek is megfelelő, ami nem csoda, hisz hónapokon át egyeztettünk róla. Érdemi változási igény a kivágandó és átültetendő fák számában sincs.
  • A főváros nevében eljáró üzemeltető, a BKM Főkert eltekint a korábbi határozott elvárásától, miszerint 1,5 méteresnél szűkebb zöldsávba fa nem telepíthető, az úgynevezett Stockholm-módszer fatelepítési technológia kiterjedtebb alkalmazása mellett, amit elfogadtunk. Így több olyan helyre is tudunk fát telepíteni, ahol a korábban is szerettünk volna, aztán a Főkert állásfoglalása alapján ezeket kivettük. Most visszatesszük és megvizsgáljuk, hogyan tudunk még fákat telepíteni ezen új előírások ismeretében a teljes szakaszon.
  • A BKK és BKV korábbi állásfoglalásától eltekint, miszerint buszmegállóba új fa nem telepíthető, így tudunk ide is fát telepíteni (ezek jellemzően villamospótlás esetén használt megállók).
  • A XI. kerület vezetése hozzájárult, hogy további mintegy 20-25 parkolóhely megszüntetése árán fákat telepítsük, ezzel módosítva korábbi, ezzel ellentétes álláspontját.
  • A Fővárosi Vízművek hozzájárult, hogy a vízcsöveknek a korábban általuk meghatározott és jóváhagyott kialakításán úgy módosítsunk, hogy további fák elültethetők legyenek. Erre a BFK korábban is nyitott volt.
  • A főváros elfogadta a távhőszolgáltató azon álláspontját, hogy fákat ne telepítsünk olyan helyre, ahol néhány éven belül ki kéne őket vágni a távhőfejlesztések miatt, így végül ide a tervekkel egyezően most nem tudunk fát ültetni.

A BFK vezérigazgatója kiemeli: a fentiek összességében 30-40 további fa telepítését teszik lehetővé az eddig tervezett 178 mellett, de mint a listából is kiderült, ezeknek eddig sem a BFK beruházói szándéka volt az akadálya.

Ugyanakkor maradtak nyitott kérdések még, vannak helyszínek, ahol az Eurovelo kerékpárút és a fasor együtt nem fér el, itt tovább tárgyalnak Vitézy Dávid azt ígérte, hogy a kedden megbeszélt változtatások átvezetését a BFK haladéktalanul elrendeli a tervezőnél, bízva abban, hogy a főváros – a megbeszéltek alapján – hozzájárul az így módosult tervekhez, és elhárulhat végre az akadály az új villamosvonal engedélyezése elől, aminek a jóváhagyása immár 100 napja áll a Városházán.

Hatalmas eredmény!

A főpolgármester kabinetfőnöke, Balogh Samu szintén a közösségi oldalán számolt be a keddi egyeztetés eredményeiről. Ahogyan fogalmaz, „a főváros és a kerület álláspontja egyértelmű: további 100 fa elültetését látjuk lehetségesnek a BFK eredeti terveihez képest. Ma méterről méterre végigvettük a terveket, végignéztünk minden tervezői szempontot. A BFK elfogadta a főváros és a kerület álláspontját, közel 100 esetben látták ők is újabb fák elhelyezésének elvi lehetőségét”.

Balogh Samu hozzáteszi: most az érintett önkormányzatok egyetértésében folytatódhat a részletes tervezés. Ekkor fog kiderülni, hogy a közel 100 elméleti fahelyből hány darab válhat valósággá. „A legfontosabb azonban már megtörtént: a BFK hajlandó változtatni a tervein, annak érdekében, hogy a fővárosi és a kerületi önkormányzatok kérése teljesülhessen” – emeli ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×