eur:
396.54
usd:
371.08
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
Márki-Zay Péter, Donáth Anna és Karácsony Gergely
Nyitókép: MTI/Főpolgármesteri Hivatal

Közös ellenzéki kiállás: "keleti diktatúrák helyett nyugati jóléti államot!"

Eddig a szükséges 200 ezer aláírás nem egészen fele gyűlt össze az ellenzék két népszavazási kezdeményezésére. A pártok prominensei szerint ez a referendum vezet el a kormányváltáshoz. Népszavazás egyébként valószínűleg lesz a tavaszi parlamenti választások napján, kérdés, ellenzéki kérdésekben összegyűlik a szükséges mennyiségű szignó a határidőig.

Az álláskeresési támogatás háromról kilenc hónapra való meghosszabbításáról, valamint a kínai Fudan egyetemről szóló népszavazáshoz gyűjtenek aláírásokat az ellenzéki pártok. Eddig nem egészen 100 ezren írták alá a szignókat gyűjtő íveket.

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt azt kérte az emberektől, hogy a korrupció és a szegénység megakadályozása, valamint az egészség érdekében támogassák aláírásukkal népszavazási kezdeményezéseiket.

"Egy kínai kommunista migránsegyetemmel szemben a magyar, vidéki diákoknak szeretnénk megfizethető szállást Budapesten a tanulmányaik idejére. És igen,

az álláskeresési járadék a Covidban állásukat vesztettek számára igenis jár kilenc hónapra a jelenlegi három hónap helyett, ami az Európai Unióban a legrövidebb időszak"

- fogalmazott Márki-Zay Péter.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, Budapest főpolgármestere is az előválasztással kötötte össze a kezdeményezést.

"Végre Magyarország újabb fontos témáiról folyjon a közbeszéd a Fidesz által ránk erőltetett kamutémák helyett! Ez a kormányváltás lényege is: hogy Magyarországnak olyan kormánya legyen, amely nem uralkodik felette, hanem szolgálja azt."

Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője azt hangsúlyozta, minden egyes aláírás annyit tesz hozzá a kormányváltáshoz, amennyit egy szavazat.

"Jöjjön el, írja alá! Egy aláírás egy perc megállás egy sokkal szabadabb Magyarországért."

Donáth Anna, a Momentum elnöke úgy fogalmazott: a megoldás a kormány kezében van, de a kormányváltásig sem dőlnek hátra.

"Ma Magyarországon lakhatási és megélhetési válság van.

A diákok lakhatási válságáról szól a Fudan egyetem ügye, az álláskeresési járadék ügye pedig a megélhetési válságról és a kiszolgáltatottságról szól.

A koronavírus árnyékában azt gondolom, mindenki át tudja érezni, hogy senkinek a munkahelye nincs biztonságban. Mi senki kezét nem engedhetjük el csak azért, mert kiszolgáltatottá válik."

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke azt mondta "a mi ügyünk, a demokrácia ügye, az ország ügye" az előválasztás, a népszavazás és a kormányváltás.

"Nem jó úton van Magyarország, meg kell állítani. A népszavazás ugyanúgy megálljt parancsol az antidemokratáknak, a populistáknak és a szélsőjobboldaliaknak, mint majd áprilisban a választás. Ezért kell aláírni!"

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke közölte: "az álnemzeti Fidesz" elárulja a magyar fiatalok érdekeit

"Az idén reményeim szerint felálló nemzeti egységkormány egy értékválasztást is meg kell hogy tegyen. A keleti diktatúrák helyett a nyugati jóléti államok felé mozdítanánk el hazánkat."

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke is úgy véli, az aláírásgyűjtés megalapozza a tavaszi kormányváltást.

"Mondjunk igent erre a népszavazásra, a kormányváltásra, ezáltal igent mondunk a lakhatás és a lét biztonságára."

A Nyugati téren tartott sajtótájékoztatón, amelyen csak a témával összefüggésben lehetett kérdéseket feltenni, Márki-Zay Péter azt mondta: minden kérdésre válaszol egy Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen megrendezendő televíziós vitán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek
Horrorág az Eb-n

Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek

Ha nem az Európa-bajnokságon eddig látott teljesítményből, hanem az előzetes várakozásokból, sőt a keretek erősségéből, piaci értékéből indulunk ki, elképesztő erőkülönbség mutatkozik az úgynevezett felső és alsó ág között az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt.

Elemzők az Arénában: a Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában

Az európai parlamenti választás belpolitikai tanulságairól, a Magyar Péter-jelenség okairól és következményeiről és a főpolgármester-választás politikai utórezgéseiről is beszélt Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
Amerikai modelljeit hívja vissza a VW

Amerikai modelljeit hívja vissza a VW

A Volkswagen ismét visszahívási akciót indít az Egyesült Államokban, ezúttal több mint 271 ezer jármű érintett egy potenciális vezetékezési hiba miatt, amely az első utasoldali légzsákokat hatástalaníthatja. Az amerikai autóbiztonsági felügyelet (NHTSA) szerdai közleménye szerint a probléma komoly biztonsági kockázatot jelenthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×