eur:
389.34
usd:
362.38
bux:
67961.02
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Omicron Variant on test tube - New Variant of Covid 19
Nyitókép: DMEPhotography/Getty Images

Magyarországon is nyomon követik az omikron terjedését

Itthon is izolálták a koronavírus-szupermutánst, és a területi laborok számára is elérhető a kontrollja.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában is izolálták a koronavírus omikron variánsát, aminek azért van jelentősége, mert ezzel megnyílt az út a vakcinák hatásosságának magyarországi vizsgálatára az új mutánssal szemben – közölte az NNK.

A közlemény szerint mostantól a területi laborok számára is elérhetővé válik a vírusmutáció nem mesterséges kontrollja, így biztosított a vírusmutáció pontosabb azonosítása.

A vírustenyészetet a magyar vakcina fejlesztésébe és a vírusellenes szerek tesztelésébe is bevonják – fűzték hozzá.

"A sikerhez nagymértékben hozzájárult, hogy az NNK partnereivel együtt folyamatosan szekvenálja és nyomon követi a Magyarországon jelen lévő vírusvariánsokat" – írták.

A közlemény szerint a variánskövetésből származó adatokkal már pontosabban meghatározható, hogy melyik mintából kell elvégezni a speciális laboratóriumi hátteret és szaktudást igénylő vírusizolálást és felszaporítást.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×